Eredetileg négy Jásdi borról írtam volna ebben a postban, ám az idő - vagy valami más - közbeszólt. Nem nekem nem volt időm, hanem a boroké járt le. Csúnyán. Pedig nem voltak olyan öregek, mégis.
Lett volna még itt szó a képen látható 2003-as Lőczedombi Szürkebarátról és egy Nagykúti Chardonnay-ról ugyanebből az évjáratból. Sajnos, mindkettőből csak valami áthatóan cukros vajas kukoricalé maradt. Multiplex előterében kihűlő popcorn. Vérzett a szívem. Szeretném hinni, hogy gondatlan tárolás áldozatai lettek, azonban ez sem nyugtat meg teljesen. Mindkettőt olyan helyen vettem, ahol figyelniük kellett a tárolásra, és arra, hogy ne adjanak el hibás bort. Vagy nem figyeltek, vagy nem érdekelte őket. Vagy csak nagyon nem volt szerencsém.
A két fiatalabb viszont legalább jó volt.
Jásdi Csopaki Rizling 2006
A pince alap rizligjéről van szó - tartályos erjesztés. Fakó elég jellegtelen szín, fürge, széles mozgás. Illata diszkrét, friss gyümölcsös, kissé virágos. Grépfrút, szőlő, őszibarack, banán. Virágokban nem vagyok jó, szóval valami virág, a zöldjével együtt. Szájban meglepően vastag, húsos, persze ahhoz képest, hogy. A savak mintha egy cseppet késve indulnának, de aztán már nincs semmi baj velük, sőt. Íze harmonizál az orrban tett ígérettel: főleg barack és grépfrút. Mi kell több egy jó borhoz, mint szép illat, fimom íz és üdítő savak? Hosszú utóíz, ami szinte vonzza a következő kortyot. Ebben sincs hiány. 5.5 pont.
Jásdi Ranolder Fehér Cuvée 2004
A Siralomvágó dűlőn termett olaszrizling és furmint házasítása. A cimke ígérete szerint "a legjobbat a legjobbal - lássuk mi lesz belőle." Én is kíváncsi voltam, hiszen két kedvenc fehér fajtámról van szó, úgyhogy egyetértek a szlogennel. 984 palack készült belőle, ez volt az első évjárata. Más kategória, mint a sima rizling: hordós, hozamorlátozott (tőkénként kb. egy üvegnyi) és persze jóval drágább.
Halvány aranyba hajló szín. Tapad a pohár falán, aztán gyorsulva ritkásan lecsorog. Rendkívül gazdag, intenzív illattal indul, keményen belekezd. Nem lehet nem észrevenni. Magára akarja vonni a figyelmet, tudatni, hogy itt van. Banán, vaníliás cukorral hintett édes kiflicskék, sült gesztenye, rumos tea.
Szájban nem igazán vastag, de van sűrűsége. Magas, szép ívű, hosszú, remek szerkezete van. Ízben az ásványosság és a hordó adta fűszer és pörkölés mögött eléggé elbújik a gyümölcs. Korty közben inkább furmint: leheletnyi alma és őszibarack, korty után inkább rizling: mandulás kesernye. Mintha az alkohol felé kicsit elbillenne: a 13% nem kevés, de nem is olyan sok. Mégis a végén néha szinte csíp.
Itt is előjön, ami sok Jásdi bornál nem tetszik nekem: a túl sok fa. Másnapra elegánsabb: a fa kicsit hátralép, és jobban érezni a gyümölcsöt. 6.5 pont.
Mindenesetre nem hagy nyugodni a dolog. Kellene még kóstolnom legalább egy Jásdit 2003-ból. Leginkább náluk: a kilátás is gyönyörű.
Utolsó kommentek