HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Balatoni nyár

2007.08.02. 00:37 Palack

Mostanában valahogy előtérbe kerültek a balatoni borok nálam. Alighanem két oka van ennek: a nyár és, hogy egyre több izgalmassal találkozik az ember. Itt van három bizony nem rossz.

Szászi II.

Szigligeti Olaszrizling Kabócás 2006, Szászi Endre

Olyan ez a bor, mint egy meghívó Szigligetre.

Halvány aranysárga szín, tükrös, egy kis opállal. Kényelmes mozgás, komolyságot sejtet. Közepesen intenzív túlérett illatok: sárgabarack, őszibarack, grépfrút, a nyári naptól fülledt szigligeti rét. Szájban ugyanez folytatódik. Gyümölcsök, terroir, kerek sav, kiváló egyensúly. Széles, mély, elegáns, nagyon hosszú. Igazi egyéniség. Határozottan kesernyésebb a szokottnál, és ez túlzottan dominál az utóízben, ám ez is a jellemének része, ha éppen nekem nem is tetszik annyira.

Ez a bor szinte mesél a tájról, ahonnan származik, az emberekről, akik készítették. Csak oda kell figyelni rá. Legalább annyira, mint készítői tették. 6.5 pont.

Csobánci Hamupipőke

Villa Tolnay Bandérium 2005

A Villa Tolnay Borház a Von Beöthy Pince utódaként ma már az egyik legérdekesebb balatoni pince. Ők hozták vissza Csobáncot a köztudatba - többek közt ezzel a borral.

Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, zöldveltelíni és chardonnay házasítása. Középsárga, majdnem átlátszó, kissé lomha mozgású. Nagyon érdekes, összetett illat: réti virágok, főtt csirkemell, egy kis grépfrútos mézes hízelkedés, ám azonnal sziklás, fémes jelleg ellenpontozásként. A hangsúlyok folyton változnak. Ízben is hasonló izgalmakat tartogat: gyümölcsösség - főként citrusos, kemény őszibarackos - és ásványos, sós jegyek. Gyönyörű savak tartják az egész szerkezetet, az a legszebb bennük, hogy észre sem vesszük őket, de ha nem lennének, nagyon hiányoznának - mint a só a királynak az ismert mesében. Lendület, izgalom és elegancia. Folytonos változása a gyengéje is: néha teljesen bezárkózik, tompának álcázza magát. De még így is 7 pont.

Csopaki vad csikó

Tamás Pince Merula Cuvée 2004

A Tamás Pincéről még biztosan írok majd, közvetlen beszerzésből van néhány palackom. Olaszrizling témában országosan is a legjobbak közé számítanak nálam. Ez azonban egy vörös: Cabernet Franc és Syrah házasítás.

Felbontás után bizony megijedtem. Illata egysíkú volt, szájban meg valósággal rúgkapált. Aztán kiderült, hogy nagyon sok szellőzés kell neki - csak másnapra csillapodott le igazán. (Lehet, hogy dekantálni kellett volna.) CF-os, füstös, dohányos illat, ami mögül nagy nehezen előbukkan egy kis csokoládé és feketeribizli. A színe viszont elsőre gyönyörű, tiszta lilába hajló sötétvörös. Nagyon határozott, élénk, savak, az illat után meglepően vibráló, játékos gyümölcsösség. Nem lehengerlő, nem széles, viszont rettentően él. Amíg ki nem nyílt annyira erős volt az íze, hogy az volt a baj vele. Hosszú és egyedi, ráadásul nagyon fiatal még. A másnapos énjét értékelve 6 pont, de ez még lehet jobb is.

Szólj hozzá!

Címkék: balaton 2006 2005 olaszrizling 2004 szászi 6 pontos 7 pontos 6.5 pontos villa tolnay tamás pince

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr87123998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása