HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

4 x 4 Tokaji Furmint - utolsó négyes

2007.12.13. 23:23 Palack

Elérkezett az utolsó négy furmint bontásának ideje is. Persze úgy intéztem, hogy a végére maradjon a feszültség. Legyen komoly esélyes a csoportban, nem is egy. Akik egycsapásra átrendezhetik az eddigi élmezőnyt, ahogy azt a hollywoodi forgatókönyvírók elképzelik. Ehhez nagy neveket kellett megszerezni, de megérte. A sztárok tették a dolgukat, ráadásul idekerült a legjobb mellékszereplőnek járó díj is.

Demeter Zoltán mindkét 2005-ös furmintját - a Kakast és a Verest is - kóstoltam már több alkalommal. Tavaly decemberben alaposabb ismeretséget kötöttünk a Veressel, és bizony arra jutottam: ő a majdnem tökéletes furmint. Ilyennek kell lennie. (Legalábbis, ha nekem tetszeni akar.) Csak azért majdnem, hogy még érdemes legyen tovább keresni, legyen miért felbontani a következőt. Aztán a Maligánban egy vakkóstolón ott volt mindkettő, és nekem furcsamód jobban ízlett a Kakas. A bajnok és, aki legyőzte a bajnokot. Őket szántam a forduló sztárjainak. Ennek tudatában úgy gondoltam, mindegy, mi lesz a másik kettő, úgyis statiszta szerepre lesznek kárhoztatva. Azonban mindketten meglepetést okoztak: a Royal az egész mezőny legváratlanabb kiugrása, a Hétszőlő pedig bukása.

Hétszőlő Tokaji Furmint 2005

Sápadt, enervált cseppet opálos sárga, hamar elindul lefelé a pohár falán, de nem sieti el túlzottan. Nyitáskor szépen fogalmazva illathibás volt, konkrétan szúrós, kénköves bűz csapott orron. Szerencsére a nagyja kiszellőzött, ám ami maradt, azt sem lehet vonzónak mondani. Szőlőlében ázott parafa szag a legerősebb. Egy kis habart krumplileves a fazék aljáról. Kár itt kutakodni.

Szájban a savak húznak, szétcsúsznak, dominálnak és nem finomak. Pedig mögöttük határozottan észrevehető egy finom gyümölcsös réteg is. Lenne lehetőség az egyensúlyra, ám az nem valósul meg. Erős a gyanúm, hogy dugós volt, de szellőzés után már nem kívánkozott feltétlenül a lefolyóba. Viszont így olyan pontot kap, aminél talán a nem szereplés is jobb lenne. 3 pont.

Royal Tokaji Furmint 2005

Középarany, méltóságteljes szín, zsibongó morzsókahad kitöltéskor. Vékony csíkokban fürgén mozog a poháron. Orrban reformszocialista. Aszús, kenyeres, kovászos illatok, mint a régi koronás "ófurmintnál", ám mindez szép gyümölcsösséggel élénkítve. Aszalt sárgabarack, méz, virágok. Háromputtonyos aszú. Érdekes, vastag, vonzó illat.

Szájban nem lehet ilyen édes, mivel száraz, ám nem hagyja cserben saját illatát. Szinte ide-oda gurul a nyelvemen olyan gömbölyű. Szép kerek savak, sűrű gyümölcsösség, citrusos kesernye a végén. Barackok, aztán a héjuk, végül grépfrút. Komoly struktúra, sűrű szövés, nagyon egyben van a korty. A maratoni furmintolás felfedezettje, és legjobb vétele. 6 pont.

Demeter Kakas Furmint 2005

Nagyon szép, sokat ígérő mély aranyszín. Tükrös, tiszta. Lassan indul meg a pohár falán, aztán begyorsul. Illata elsősorban ásványos, aztán gyógyfüves, gyümölcsös. Vonzó és rétegzett. Kőbe zárt élet. Vaníliás körte.Omlós, frissen gyúrt mézes linzertészta. Aszús, barackos jegyek itt is fellelhetők, ám egy sokkal elegánsabb, kevésbé direkt formában.

Szájban sűrű ugyanakkor diszkrét. Nem árad, nem nyomul, mégis eljut mindenhova. Érett alma és őszibarackhéjas, grépfrútos kesernye dominál ízében. A savak mondhatni tökéletesek: csiszoltak, dinamikusak, belesimulnak a kortyba. Finom, sós ásványosság. A lecsengésben már ez dominál. Szinte rágni a lehet végén. 7 pont.

Demeter Veres Furmint 2005

Testvérétől megkülönböztethetetlen szín. Először nem olyan tiszta, milliónyi apró morzsóka zsibong töltéskor. Sűrű csíkokban, meglepően gyorsan csorog le a pohár falán. A Kakashoz hasonló illat, ám jóval intenzívebb, gyümölcsösebb. A kőbe zárt élet felrobbantotta követ, és kiszabadult. A mézes linzer tésztáját már berakták a sütőbe, kezd melegedni. A gyümölcsösségben több a barack, megjelenik az érett ananász és banán. Ha jobban megmelegszik likőrös lesz, kissé kikacsint az alkohol.

Szájban lenyűgözően elegáns és finom. Pontosan ilyennek szeretem a furmintot. Vastag, széles, ásványos, gyümölcsös, és mindezt nagyon határozott, finom savak cipelik a vállukon. Érett, puha körte, barack, és ananász, majd aszalt sárgabarack. Aztán a háttérből szép fokozatosan előúszik a gyönyörű, sós mineralitás. Ezzel és az eddig is rengeteget dolgozó savak szép összhangjával búcsúzik a korty. A gyümölcsök és az alkohol egy leheletnyi kedves édességet is belopnak mindebbe, mégsem haragszom rájuk, sőt jólesik, hogy így tesznek. Nálam az évjárat legjobb furmintja. 8 pont.

Végezetül, íme a négy kör összesített listája:

Demeter Veres 8 pont
Szepsy Szent Tamás 7.5 pont
Demeter Kakas 7 pont
Bott Exczellenciás 6.5 pont
Köpcös 6.5 pont
Oremus Mandolás 6 pont
Royal 6 pont
Dobogó 5.5 pont
Homonna 5.5 pont
Borvidékek (Orosz Gábor) 5 pont
Királyudvar 5 pont
Királyudvar Sec 5 pont
Béres 4.5 pont
Gróf Degenfeld 4.5 pont
Disznókő 4 pont
Hétszőlő 3 pont

Lassan kezdhetném gyűjteni a hatosakat.

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: 2005 tokaj furmint hétszőlő demeter zoltán royal 6 pontos 3 pontos 7 pontos 8 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr15257385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása