HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Értelem és érzelem

2007.11.21. 22:10 Palack

Két furmint 2006-ból. Somlóról és Tokaj-hegyaljáról. Takács Lajostól és Szepsy Istvántól. Somló legújabb nagy egyéniségétől és Tokaj legrégibb reformerétől, máig legnagyobb nevétől.

Két szép bor. Különbözően szépek. A somlói melegen ásványos. A szívünket melegíti fel. A tokaji hűvösen elegáns. Odafigyelésre, töprengésre késztet.

A 2005-ös évjáratból a Hollóvár borok közül tudomásom szerint még csak a hárslevelűt lehetett boltban venni. Azért az magában is elég nagyot szólt. 2006-ból már kapható olaszrizling és furmint is. Az olaszrizlinggel nem volt szerencsém, alighanem dugós volt - a furmint viszont most itt van és virul.

Szepsy Istvánnak bizony nem ez az első furmintja. Nagyon nem. Ő még 2000-ben készítette véletlenül az első száraz furmintját. Az nagyon nagyot szólt. Ez a 2006-os viszont a dűlős borok mellett az első birtokfurmintja. Nyolc dűlő küvéje.

Hollóvár Somlai Furmint 2006

Szokatlan, meghatározhatatlan kicsit barnás, drappos sápadt sárga szín. Tiszta, szép tükrös. Vastag gyűrű, inkább széles patakokban, ám nagyon fürgén csorog le a pohár falán.

Az egy évvel idősebb hárshoz hasonlóan egyedi, ugyanakkor vonzó illata van. Meleg ásványosság. Szikla, virágok, gyümölcs. Perzselő nyári délutánon végre elbújt néhány percre a nap. Kiülünk a hegyoldalon egy apró vadvirágokkal körülvett szirtre, és a langyos szellőben szőlőt és ananászt falatozunk. Marcipános sütemény, fehéres, éretlen eper. Érdemes a hőmérséklettel is kísérletezni. Hidegebben ugyanez mandarinnal.

Szájban is hasonló csendes meglepetések várnak. Gyümölcsös, húsos és sós, izgalmas ahogy az illat ígéri. A savak pont ott és akkor jönnek, ahol kell - nem tudnak hibázni. Vastagnak semmiképp sem mondanám, inkább feszes kissé hátrahúz. Utóízében szépen jön a kesernye, lehet, hogy van, akinek ez sok. Ami nekem is sok: a végén kicsit túlfűt az alkohol. Ám lehet, hogy csak újra kisütött a nap, fel kell állnunk a szirtről, ideje árnyékot keresni. Egy hűvös pincében megbújva fél-egy-két év pihenés után még nagyobb élményben lehet részünk. Most 7 pont.

Szepsy Furmint Tokaj 2006

Halványabb, tükrös hűvös sárga szín, tekintélyes lomha mozgás. Elegánsan vonzó illat. Meszes, virágos, ahogy melegszik tésztás. Meg kell dolgozni érte. Figyelni kell rá. Finom diós-almás rétes. Hideg hófehér főtt tyúkhús. Fanyar birsalmasajt. Ám az ásványos réti virágos alap végig tartja magát.

Szájban intenzívebb, mint orrban. Közepesen vastag, kicsit krémes, nagyon feszes. Sima, cseppet sem szögletes. Nagyon nagy lendülettel indul a korty, aztán visszavesz belőle eléggé. Nem zuhan meg, csak csökken a kezdeti lelkesedés. Nincs az a hatalmas ív, amit az első pillanat ígér. Ízében finom ásványosság, fanyar gyümölcsösség és elegáns kesernye. Körte, dió. Az alkohol néha kellemesen melegít. A savak mindent szépen megtámasztanak. A vége közepesen hosszú, a kesernye után az alkohol melegítése marad. Magabiztos 7 pont.

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 somló tokaj furmint szepsy hollóvár 7 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr52229524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása