Volt otthon egy kis maradék csirkemell és félszáraz furmint. Kár lett volna az enyészetnek hagyni őket. Ezért inkább készítettem valamit, ami nem meglepő módon jól ment a furminthoz, sőt. A félszáraz furmintból - ami nálam egyébként nem jó pont - szép szárazat csinált. Ehhez azért kellett, hogy eredetileg se legyen csúnya.
- csirkemell
- alma
- őszibarack
- dijoni mustár
- méz
- olaj
- mézessütemény fűszerkeverék
- tarkabors
A kicsontozott bőr nélküli csirkemellet nagyobb darabokra vágtam - egy mellet 5-6 darabba. Aztán olajat, dijoni mustárt és mézet kevertem össze - az arányokkal itt ízlés szerint lehet kísérletezni. Készülhet száraz, félszáraz, félédes és édes furmint. Tettem még bele mézessütemény fűszerkeveréket, helyette lehet használni: fahéjat, szerecsendiót, koriandert, édesköményt, gyömbért, szegfűszeget, szegfűborsot, ánizst, csillagánizst, borsot és kardamont. Szigorúan ebben a sorrendben. Én inkább a könnyebb utat választottam hétköznap este lévén. Aztán fogtam egy szép zöldalmát, és egy keményebb őszibarackot meghámoztam, kimagoztam és elnyolcadoltam. A csirkedarabokkal együtt beleforgattam a mézes mustáros édes fűszeres olajos pácba, őröltem rá tarkaborsot, és kicsit állni hagytam. Ha lett volna otthon, akkor körtét is raktam volna bele.
Végül egy kis tepsibe raktam, lefedtem fóliával kb. 20 percig így, majd 15 percig fedetlenül 200 fokos sütőben sütöttem. Egyszerű, üdítő és kiválóan furmintos ízvilága van. Jólesett hozzá a félszáraz furmint, amivel egyébként bajban lettem volna félszárazsága miatt.
Utolsó kommentek