HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Az állandóság különbségei

2007.08.14. 23:51 Palack

Közhelyesen azt mondhatnánk, hogy ifj. Franz Weninger állócsillag a magyar borászat egén. De tényleg: Sopron és a kékfrankos egy darabig egyenlő volt vele. A biztos minőség is jellemző boraira: a Weninger tényleg megbízható márkanév, a termékpaletta bármelyik szintjét nézzük is. És amiért nekem külön kedvenceim: szerintem a középkategóriában nyújtják a legtöbbet.

A Frettner évek óta az egyik legjobb még megfizethető árú vörös cuvée. Nagyon el van találva a stílusa is: soproni, de kicsit a globális ízlésnek is megfelelő. Ásványos, de rengeteg gyümölcs is van benne. A tannin és a sav sem hiányzik, de szépen lekerekítve. No, és persze fontos, hogy mindezek mellett van saját, markáns karaktere, egyedi ízvilága. Mivel sikerült megtartóztatnom magam, úgy alakult, hogy egyszerre három évjárata is ott virított bortartómon a falon. Bizony adta magát az ötlet: össze kell kóstolni a kettes, hármas és négyes Frettnert.

Ha már Weninger és középkategória, akkor essen néhány szó a 'véletlen' fehérről is, ami valóban szerencsés véletlen volt - kívánok magamnak még sok ilyet. Kezdjük is ezzel, aztán jönnek a Frettnerek.

Fehérburgundi 2006

Komoly sárga, borostyánba hajló szín, kissé darabos mozgás. Virágos, süteményes (sárgabarackos lepény?) érett, hosszú illat. Idővel mazsola, ami akár még reális is lehet. Szájban is hasonló gazdagság: édes és keserű egyszerre. Intenzív gyümölcs - lédús őszibarackot bírtam beazonosítani - és nagyon jóleső, üdítően gintonic-os kesernye. Van egy kiváló kis szúrás a nyelven, amiről nem tudom, leheletnyi szénsav esetleg valami más okozza. Tulajdonképpen mindegy, a fő, hogy jólesik. Ahogy az egész bor.

Előző évjáratában ismertem meg ezt a bort, egyik is kedvencem volt. Azt annyira ásványosnak, komplexnek éreztem, hogy kissé meglepődtem, mikor megtudtam, nem látott fát, persze ez csak emelte értékét a szememben. Ez a bor, amennyire így majdnem egy év távlatából (hamar elfogyott nálam és a Bortársaságnál is) össze tudom hasonlítani: kevésbé ásványos és komplex, viszont teltebb, mosolygósabb. Alighanem az évjáratnak tudhatjuk be mindezt. Vidám, kedves, szeretnivaló bor. 6 pont.

Frettner 2004

Illata nem lehengerlő, de elegánsan intenzív. Szeder, kis lakkosság, meggylé, karakteresen gyógynövényes, leheletnyit ásványos érzet. Árnyalatnyi füstösség, finom barrik támogatás. Szájban is kiváló folytatás: élénk ugyanakkor mély és nagyon jólesően hosszú. A syrah kékfrankos merlot hármas jó tulajdonságai egyesítve: csokoládé, meggy, meggylikőr elegáns fűszerekkel, simogató kerek tanninokkal. Nem vastag, de széles és magas. Azért az idő alighanem jót fog tenni neki, mert főleg elődeihez képest cseppnyi éretlenség is bevillan egyszer-egyszer. Vagy ez az évjárat miatt van, és nem is fogja kinőni? 6.5 pont.

Frettner 2003

Közepesen intenzív, csokoládés, szedres, fűszeres likőrös illat. Villanásnyi animalitás. Amit egy vörösbortól elvárunk. Szájban áradó, intenzív, de nem fárasztó. Édes érzet: csokoládés, konyakmeggyes, mintha az alkohol érezhetően több lenne, mint a másik kettőben, pedig a cimke szerint nem. A mesterien használt barrik itt is megtette hatását: kerek savak, gömbölyű tanninok. A soproni terroir mintha kissé háttérbe szorulna az évjárat miatt: kevesebb a gyógynövény és sós, ásványos jegy. Azért ez is Frettner, csak teltebb, mosolygósabb. Másnapra az édesség, és alkoholosság visszahúzódott. Kevésbé volt intenzív, de nem kevésbé jó. 7 pont.

Frettner 2002

Bőrös, nyerges, istállós, dominánsan animális illat. Mögötte meggy, és füstösség. Szájban ez a legvastagabb, legintenzívebb, legédesebb. Kicsit talán túl nyomulós nekem, de azért kedves, meg tudok bocsátani neki. Ő a legkevésbé bonyolult: a már ismert csokoládé, konyakmeggy páros - a konyak löttyintésénél kissé megbillent az a kéz. Már-már szárít az alkohol. Az illatban ígért animalitás nem tud szóhoz jutni, de azért gyümölcs, túlérett meggy van bőven. Nagyon hosszú. Egyáltalán nem fáradt, kár hogy nincs már nekem több belőle. Másnapra visszafogottabb, zárkózottabb lett, határozottan elveszítette édességét, de erejét nem. 6.5 pont.

(Az első két képet a Bortársaság honlapjáról szereztem, ahogy a borokat is onnan.)

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 2003 2002 2004 sopron weninger pinot blanc 6 pontos 7 pontos 6.5 pontos frettner

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr77137898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása