HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

4 x 4 Tokaji Furmint - második négyes

2007.09.30. 23:15 Palack

A második körre nagy várakozással tekintettem. Bormustra csúcsbor egy izgalmas rejtőzködő (bár nem 7x7-es) mádi borásztól. Tokaj egyik fiatal üstökösének, sokak kedvencének birtokbora. Aztán a legnagyobb tokaji név Szepsy, aki persze nem csak név. Tőle az a dűlős furmint, ami szerinte elegánsabb, izgalmasabb a kettő közül, amit palackoztak 2005-ben. Végül egy pletykákkal övezett zabigyerek, aki sokak fejét elcsavarta, sokak kedvenc furmintja lett. Lehet, hogy ez lesz a legerősebb négyes?

Borvidékek Tokaji Félszáraz Furmint 2005

A Bortársaság saját márkája, ahogy ők mondják: jó áron, megbízható bor a hétköznapokra. Orosz Gábor mádi borász készítette, akit nemrég jól megjegyeztem magamnak. Törént, hogy a Tokaji Ősz csodás napfényes vasárnap délelőttjén felkaptattunk a szőlőnek visszaadott Király dombra, és termőhelyén megkóstoltuk Barta Károly furmintjának szűz termését. A csodálatos táj, és a remek bor (ami nemcsak nekem ízlett) könnyen lehet, hogy örök emlék marad számomra. Azt a bort is Orosz Gábor készítette. Ez a bora pedig 2006-ban Pannon Csúcsbor lett.

Halvány aranyszín  villanásnyi zölddel. Igencsak megfontolt mozgás a pohár falán. Furminthoz illő gyümölcskosár támadja meg az orrot kellő vehemenciával: körte, alma, őszibarack csökkenő arányban. Van benne egy kis méz is, és a legmélyén egy hűvös fémes érintés. Szájban leginkább friss és gyümölcsös. Semmi jele a fáradtságnak, ami egy majd' kétéves tartályostól nem is rossz. Finom savai teljesen belesimulnak kortyba, amit egyszersmind szépen tartanak is. Félszáraz volta nem nehezíti el, inkább csak könnyebben ihatóvá teszi. Jóízű, közepesen hosszú utóízt hagy, ami alig várja a következő kortyot. Igazi térítőbor lehet - az ára is alkalmassá teszi e szerepre: jóval ezer alatt hozzá lehet jutni. Kellemes, könnyű, és könnyen érthető megfogalmazása a furmintnak, és van benne egy cseppnyi Tokaj is. 5 pont.

Homonna Tokaji Furmint 2005

Ennek a bornak a nagytestvérét - vagyis a Határi dülő válogatást - a Borbarát 2005 legjobb száraz furmintjának nevezte. Tavaly télen szinte könyörögnöm kellett egy palackért a Bortársaságnál. Persze, a kíváncsiság nem engedte sokáig pihenni a dugót az üvegben: összekóstoltuk ezzel a sima birtokborral. A válogatás valóban különleges volt, bár számomra nem a legjobb 2005-ös, a birtokbor viszont nem tett különösebb benyomást rám. Most persze esélyem nem volt a válogatásból szerezni, a birtokborra is csak a véletlen folytán akadtam egy utolsó palack személyében.

Fakó sárga, tiszta tükrösség. Elég fürgén mozog, ha már megmozdul. Illatában alma és körte friss héja minden mennyiségben. Körtelé. Szájban ugyanez, ami a gyümölcsöt illeti. Hanem azért van itt más is. Az elején cseppnyi édes érzet (van 3.5 gramm maradékcukor), aztán szigorú, de igazságos savak. Nagyon feszes, komoly strukturát mutat. A Homonna boroknál tényleg igaz, hogy a borásznak sikerül kicsit önmagát beletenni a borokba. Elsőre mogorvának tűnnek, ám ha jobban odafigyelünk rájuk, akkor kinyílnak, beszédesebbé válnak. Ezek a savak is, elsőre soknak tűnhetnek, ám jobban odafigyelve pontosan megvan a helyük. Vastagnak nem mondható a bor, de annál magasabb, és rendes szélessége is van. A korty második felében szerényen megjelenik egy szép ásványosság is. Lecsengése hosszú, szépen visszaköszön benne a gyümölcs is. Nekem még mindig túl almás. 5.5 pont.

Szepsy Tokaji Furmint Szent Tamás 2005

Ebből az évjáratból két dűlős furmintot palackoztak a pincénél, ezt és a Nyúlászó Furmintot. Még tavaly Karácsony előtt vettem egyet-egyet belőlük. A Nyúlászót Szilveszterkor nem bírtam megtagadni magamtól, de ezt mostanáig őrizgettem. Szepsy mester a Szent Tamást tartotta többre, így talán ezt volt érdemesebb kicsit érlelni még. Aighanem tényleg.

Tekintélyt parancsolóan csillogó, komoly, tiszta, aranysárga szín. Mozgása meglepően fürge, sűrű vonalakat rajzol a pohár falára. Illata intenzíven ásványos, kovaköves, fémes, de elég szellőzéssel melegedik cseppet. Finom diótorta jelenik meg váratlanul. Talán egy kis őszibarack is. Szájban nagyon sűrű, széles. Megy mindenfelé, de ezt bizony nem lehet bánni. Menjen csak, az a dolga. Ízében is az ásványosság uralkodik, de az valahogy nagyon finom. Nem gömbölyű, mégis finomra csiszolt, ezer éle van, akár egy gyémántnak. Minden korty újabb felfedezést tartogat. Ha van bor, ami a termőhelyről, a talajról szól, akkor ez biztosan olyan. Kár, hogy a gyümölcsből ilyen szerényen keveset mutat, mert kevésbé szégyenlősen bizony még szebb lehetne. 7.5 pont.

Köpcös Tokaji Furmint 2005

Ez a bor a nem hivatalos források szerint Szepsy eladott szőlőjéből az Úrágya és a Szent Tamás dűlőkből származik. Az a bizonyos mérce nincs alacsonyan, ha ezt a bort nem akarta a saját neve alatt kihozni. A hírek eladott szőlőről szólnak, érdekes lenne tudni, milyen stádiumban döntött úgy a mester, hogy megválik tőle. Mindenesetre így sokak kedvenc elérhető árú furmntja lett belőle.

Telt aranysárga, tükrös, méltóságteljes mozgás. Gazdag, intenzív illat: érett körte rumosdióval, napfényes, virágos rét. Maroknyi föld a rétről. Szájban vastag, de nem annyira, mint féltestvére. Először kicsit lomha, aztán feléled. Gyümölcs - főleg őszibarack, de alma és körte is bőven akad. Savak - lendületesek, de nem rúgkapálnak. Ásványosság - finoman a háttérben. Alkohol - kicsit éget. Szerintem, az a legjobb benne, ahogy született politikusként pengeélen táncolva egyensúlyoz, hogy megszerezze mindkét oldal voksát. Tud kedves és behízelgően, melegen gyümölcsös lenni, ha pedig a másik oldal híveire akar hatni, akkor markáns, határozott és ásványos. 6.5 pont.

Összességében tényleg nagyon erős négyes volt. A féltestvérek ízlettek a legjobban, de másik kettő is igen jó bor. Az ebben a körben utolsó helyen végzett, az előző négyesben második lett volna. Ennyit az igazságos csoportbeosztásról. Nem baj, így legalább még nagyobb kedvvel várom az újabb négyest.

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: 2005 tokaj furmint szepsy homonna köpcös 5 pontos 5.5 pontos 6.5 pontos 7.5 pontos orosz gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr36181035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása