HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Ödön és a többiek

2007.12.02. 16:08 Palack

Néhány bor összegyűlt a tarsolyban, amelyek nem illenek jól szerkesztett tematikába. Mégis érdemes megemlíteni őket, már csak az emlékezés kedvéért is. Volt köztük jobb, és kevésbé jó is.

Nyári Ödön Szentgyörhegyi Olaszrizling 2005

Nyári Ödön vagy a Szent György Borház borai jó borok, jó áron. Azt olvastam, hatalmas lehetőségek vannak még előttük: például a hordót csak most kezdik próbálgatni. Aki ilyeneket csinál tartályban, mit fog alkotni majd egy kis fával? Ez egy 2005-ös tartályos, lassan vége van 2007-nek. Öregedésről még szó sincs.

Sápadt, kicsit zöldessárga, fürge mozgású, nem meglepő módon. Jellegzetes balatoni illat: nap perzselte réti virágok, viasz. Kavicságyra locsolt gyümölcslé: szőlő és körte. Mindez szerényen, visszafogottan, de határozottan. Ha valamit biztosan tudsz, nem muszáj kiabálnod.

Szájban még nagyobb a határozottság. Nem hízeleg, egyenesen megmutatja, mit tud. Kőkemény, karcos, férfias savak és húsos gyümölcsösség. A pincére jellemző egyenes, tiszta bor. Nyoma sincs rajta fáradtságnak, nem hiányolja a hordót. A szép, hosszú, kesernyés lecsengésben köszön ránk először eltéveszthetetlenül az olaszrizling, előtte inkább a termőhelyet mutatja meg. Igazán jó bor, csak van egy szörnyű hibája. Veszedelmesen csúszik - vigyázni kell vele. 6 pont.

Bock Royal Cuvée 2002

Elöl még Cabernet Sauvignon és Pinot Noir, a hátcimkén már Cabernet fajták, Pinot Noir és Merlot házasításaként mutatkozik be. Másfél év letöltendőt kapott barrique-ban. Bocknak vannak nagyon finom borai - főleg a kegyetlenül árazottak - és általában nincs is baj velük. Én mégsem vagyok oda értük, azt hiszem az egyediséget hiányolom belőlük. Valahogy olyan személytelenek, nincs egyéniségük. Olyanok nekem, mint a megcsinált sztárok, akikből hiányzik a kisugárzás, a hitelesség. Ez a bor sem volt képes árnyalni a képet bennem, sőt.

Szép mély bíbor szín, még éppen átlátszó, az éppenről alighanem a PN tehet. Mozgásában is ott van: nem lomha, inkább kecses. Illatra főleg finom hordó: lágy cukros kakaó, enyhe füstösség. Vannak gyümölcsök is: meggy, ribizli - inkább piros, néha villan fekete - aszalt szilva. Ez a két fő vonal adja az illatot: hol egyik, hol másik járul hozzá többel, ám összességében harmóniában vannak, és teljességgel uralják a terepet.

Szájban a villányi tanninok meglódulnak, és nem hagynak kétséget afelől, hogy ki az úr. A korty közepétől szinte rágni lehet őket, előételnek is megfelelne egy pohár. Ha nem is húznak, és nem is törnek zúznak, de azért nem sok teret engednek másnak. Az illatban felfedezhető gyümölcsök megpróbálnak néha valamit megmutatni magukból, ám nagyon meg kell hegyezni azokat a tanninbombázott ízlelőbimbókat, hogy észre is vegyük őket. Igazi menedzserbor: kellemes gyümölccsel fűszerezett barrique illat, szépen lekerekített ám így is ordító tannin, ami jó sokáig ott ragad a szájpadláson. Muszáj utána csettinteni. Kinek ezért, kinek azért. 5 pont.

Karner Gábor Nagyapám Bora 2006

Nagy várakozásokkal bontottam föl. Komoly dícséreteket kapott komoly helyekről. Szücsi siller kékfrankosból 2006-ból. Szeretem a kékfrankost. Az évjáratra nem lehetett panasz. Aztán. Nem mondom, hogy csalódtam, de nem is szólt akkorát, mint vártam volna. Azt hittem, itt lesz egy igazán komoly rózsaszín bor. Aztán mégsem. Azért jólesett.

Nem szoktam a palackról és cimkéről írni, de most ezt is meg kell említenem. Annyira beleillenek az összképbe, annyira jók. Egyszerű átlátszó egyenes falú üveg, kicsit vastagított szájjal. Tényleg, az öregek pincéiben, vagy a nagymamák kamráiban szörpösüvegként látunk ilyet. A cimke nem mesterkélt, abból is ugyanez az nyugodt egyszerűség árad.

Tiszta, tükrös, piros málnaszörp szín, elég megfontolt mozgás. Illatában málnás savanyúcukor, meggylé dominál, ám kis forgatással nagyobb dózis technokolt is sikerült előcsalnom belőle. Még szerencse, hogy ez engem nem zavar, és nem uralkodik el rajta. Szájban sillerhez képest sűrű, remek szerkezetű. Kékfrankos light. Gyümölcsös, frissítő, harmonikus, hosszú. Vagy egyszerűen csak finom. 5 pont.

A végére marad a feketeleves somlói fehérek formájában. Eredetileg külön bejegyzést szántam e párosnak. A Szent Ilona Borház a Kreinbacher Birtok másodmárkája. Nekem szimpatikus az ilyen megkülönböztetés: segíti a fogyasztót a tájékozódásban, hosszútávú gondlkodást mutat, és egyben ügyes marketing stratégiát. Kóstoljuk meg először az olcsóbb másodmárkát, aztán rákapva szokjunk rá az igazira.

A Taposó-Kút 2004 tavaly nagyon ízlett nekem. Többször is. Ezen lelkesedéstől vezérelve elrejtettem magam elől egy palackkal belőle. Aztán hozzárakva ötös kistestvérét izgalmas kóstolót várva megpukkantottam őket. Csúnya arcra esés lett belőle.

Szent Ilona Borház Taposó-Kút Küvé 2005

Halvány aranysárga, tükrös, fürge mozgású. Orrban először sziklába taposott virágok és körtehéj. Ahogy szellőzik, néhány pillanatra izgalmassá válik. Az ásványos virágos illat egyre jobban kiegészül gyümölccsel, de ezt szinte nincs is idő felfedezni, mert megérkezik és eluralkodik a puncs. És többé nem is tágít.

Szájban vékony, savhangsúlyos. Szép kerek savak ezek azonban. Az illatból beváltott ígéretek: finom sós íz képviseli az ásványosságot, és édeskés kesernye a puncsot. Ahogy orrban a puncs, szájban ez az édeskesernye szinte egyeduralkodó. Nem rossz ez a fő motívum, csak épp hiányzik a díszítés, a hajlítás, az izgalom. 4.5 pont

Szent Ilona Borház Taposó-Kút Küvé 2004

Cseppet sötétebb arany, tükör marad, mozgás határozottan lomhább. Illatra intenzívebb: rumba fojtott virágok. Jó sok rum és jó sok virág. Bontáskor kukorica is volt, ám hál' Istennek az eltűnt. Aztán dió, hogy a rumosdióval ki is fussunk az ötletekből, és ezzel nyomjuk már végig.

Szájban egy cseppet vastagabb az ifjabb Ilonánál, de még ő is elég karcsú. A rumosdiós vagy puncsos édes kesernye itt is meghatározó, sőt inkább csak az van. És semmi más. Pedig régebben sokkal több volt benne. Eltűnt a gyümölcs, eltűnt szinte minden. 4 pont.

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: balaton 2006 2005 olaszrizling 2002 2004 villány kékfrankos bock mátraalja 5 pontos 6 pontos 4.5 pontos nyári ödön 4 pontos szent ilona borház karner gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr41210349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása