korcsolya
Egy jó borozás megágyazásához. Vagy közben. Vagy utána. Aztán lehet még inni egy cseppet. Ha igazán a borra akarok koncentrálni, akkor nem szeretek semmi túl bonyolultat enni. Ezért jó ez az egyszerű étel.
- krumpli
- jóféle húsos füstölt háziszalonna
- vöröshagyma
- emmentáli sajt
- vaj
- tarkabors
- só
A sütőt előmelegítem kb. 225 fokra. A krumplit meghámozom, és ujjnyi vastag karikákra vágom. Kivajazott tepsibe rakom a karikákat. Itt fontos a tepsi és a krumpli aránya. Akkora legyen a tepsi, illetve annyi legyen a krumpli, hogy csak egy réteg kerüljön a tepsibe, nem rakom egymásra a krumplikat. A krumplira szórok egy kis sót, esetleg valami egyszerűbb fűszersót, őrölök rá tarkaborsot. A szalonnát kockákra vagy inkább fél-harmad csíkokra vágom. Minden krumplira jusson legalább egy. Ezután jöhet a karikákra vágott hagyma. Nem vágom túl vékonyra a hagymát, egyrészt, hogy legyen mibe harapni a sütés után is, másrészt mert nincs türelmem hozzá. Ezután is teszek rá még frissen őrölt borsot. Alufóliával lefedem, és beteszem a forró sütőbe.
Ilyenkor szoktam megkóstolni a bort.
Közhely: fontos az alapanyagok minősége. A krumpli legyen szép sütnivaló fajta. A szalonnának legyen tartása. Ha öt perc után leolvad az összes zsír róla, és a krumpli ebben tocsog, akkor annyi. Le kell önteni róla a zsírt, de már nem lesz az igazi. Egy jó házi szalonna épp csak annyi zsírt enged magából, amennyit a krumpli jóízűen felszív. A szalonna összemegy kicsit, de nem csak a hús marad belőle. A sajtnál nekem fontos, hogy emmentáli legyen, az adja meg neki a végső ízt, de itt még nem is tartunk.
Szóval, alufóliával szorosan lefedve sül, amíg a krumpli megpuhul, a szalonna kicsit összetöpped, és a hagyma megpárolódik. Ekkor leveszem a fóliát bekapcsolom a légkeverést, és kicsit megpirítom, hogy a krumpli kívül ropogós legyen. Vigyázni kell, hogy a hagyma közben el ne égjen. Végül emmentáli sajtot reszelek rá jó bőven, és viszateszem, hogy ráolvadjon, kicsit rápiruljon a sajt. Azért is jó az emmentáli, mert ha eleget teszek rá, akkor egy kérget képez a tetején, ami valósággal összetartja az egészet. Így gyakorlatilag szeletelni lehet, mint valami lepényt.
Gyorsan elkészül, ami azért is jó, mert így nem áll fenn az a veszély, mint egy vadpörköltnél. Hogy idő előtt elfogy a bor.
Utolsó kommentek