HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Dr. Jekyll és Mr. Hyde

2007.11.15. 18:00 Palack

Vágy, ami éltet, ha gyilkolt
Véremben táncol a Tűz!
Templomod mától egy sírbolt,
Nincs bor, nincs több szűz!

Kékfrankos. A vörös fajta, ami majdnem hungaricumként igazán nagyot szólhat nemzetközileg is. Amikor a világfajták felől egyre inkább divat a helyi sajátosságokat jobban megmutatni képes borok felé fordulni. Amikor az egyediséget és nem a hasonlóságot keressük. Kékfrankos. A vörös fajta, ami a pince egyik alapbora lehet. Nem kell sokat kihozni belőle, arra ott vannak a többre hivatott világfajták. Ha vékony egy kicsit, adjunk neki több hordót. Kékfrankos. Mindkettő.

Ráspi Fertőrákosi Kékfrankos 2005

A megszokott ráspis megjelenés: szép tükrös, halvány lilás bíbor szín, fürge mozgás, vékony patakokban folyik le a pohár falán. Orrban is a Ráspi kékfrankosok méltó utódja: ibolya, rózsa, aztán étcsokoládé. Őszi avar, gombával. Érdemes minden korty előtt beleszagolni, mindig tud meglepetéssel szolgálni. Az alap virágos, csokis, avaros vonal mögött még rengeteg felfedeznivaló várja a szorgalmas szippantót. Aki meg nem szorgalmas, az sem panaszkodhat: az alap stabilan, szépen jön. Nem nyomul, nem vág orrba, de ott van, elég véletlenül levegőt venni kortyintás előtt.

Szájban átlag kékfrankos vastagság, ami nekem azt jelenti, hogy egy cseppet vastagabb a korábbi Ráspi kékfrankosoknál. Megvan viszont az elmaradhatatlan, fékezhetetlen vibrálás. Élénk, játékos savak, gömbölyű tannin, szép hosszú lecsengés. Ezeket a szavakat talán el is menthetném, hogy a legközelebbi Ráspi bornál ne kelljen megint bepötyögni. Azt hiszem, nem annyira széles, nem tölti be olyan teljesen a szájat, és egy leheletnyit rövidebb is, mint a korábbi kékfrankosok (és, mint a 2005-ös selection, bár azt csak kis mennyiségben kóstoltam, sajnos.) Ízében rendkívül dinamikus: a sós, édes, keserű és savanyú komponensek vibrálása adja egyediségét. Feketeerdő torta és friss meggylé, vadétel szaftja keveredve áfonyamártással. Nagyon itatja magát. Talán azért is, mert kevésbé kecses, elegáns, mint a korábbiak - könnyebben érthető. Ám ez nem baj, mert azért minden ott van, ami a Ráspi borok jellemzője.

Nagyon sokat fejlődött egy év alatt, és még van benne szufla bőven. A kékfrankos szép arca. 6.5 pont

Tüske Pince Szekszárdi Kékfrankos 2005

Szintén lilás bíbor, ám határozottan sötétebb. Mozgása darabosabb, lomhább. Beleszagolva nem igazán vonzó. Meggy Márka ecet. Van benne valami szúrósan, szénsavasan savanyú jelleg. Ha nagyon barátkozom vele, akkor kefírrel készült palacsinta tészta, némi kakaóval megszórva. Ám a Márka nem tágít.

Sajnos, szájban is beváltja az illat ígéretét. Az első és mindent elnyomó benyomás a húzós savaké. Pedig én aztán nem nem bánom, ha vannak bőven, de ez már nekem is sok. No, meg az még a baj, hogy nincs mit ellenpontozniuk, megtámasztaniuk. Csak egy kis kátrányos, fáradt szilvás, meggyes ízt érzek mögötte, amiben nyoma sincs az érettségnek. Éretlen gyümölcsből próbálok lekvárt főzni, és még az is odakozmál egy kicsit. A tannin sem szép.

Majdnem kétezerért sokkal jobb kékfrankosokat lehet szerezni, nem is beszélve az előző borról, amit majd ötszázzal olcsóbban vettem egy hazai üzletlánc boltjában. Ez a kékfrankos másik, bizony nem olyan vonzó arca. 3.5 pont.

Az idézet innen származik.

Palack főoldalra!

6 komment

Címkék: 2005 szekszárd kékfrankos ráspi sopron 6.5 pontos tüske pince 3.5 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr93218444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.11.18. 15:33:15

Remélhetően decemberben eljutok Fertőrákosra, eléggé várom azt már. A hétvégi kékfrankos szelekció kapcsán azt éreztem mint a Buttler syrah kóstolásakor: nem tudom hova tenni a bort. Dögös, ha lehet ilyet mondani rá, nagyon hm, csiszolatlan, abszolút a fent leírtak igazak rá: minden korty, minden szipantás másról beszél. Kovács Anti jellemezte egyszer úgy a Ráspi borokat, hogy azok meglepik az egyszeri kóstolót; nem az van, hogy az ember felteszi a kérdést hogy hát te ki vagy és a bor válaszol, hanem ezek keményen visszakérdeznek, hogy és te, kedves kóstoló, te ki vagy? Megértem azt az alkoholistát, aki nem érti a borait. Én sem, de törekszem rá.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.11.18. 21:02:44

A Ráspi-borok egyre inkább érdekelnek, valóban el kellene jutni Fertőrákosra... Eddig nem sokat kóstoltam, de azok izgalmassága kötelezővé tette a folytatást.

spicc · http://www.kezdoszolesz.blogspot.com 2007.11.19. 10:46:34

Érdemes a Ráspi éttermét is kipróbálni. Első osztályú (persze mint mindent itt is az étel maga csinálja felsőfokon, még a bútorokat is részben Ráspi készítette) és bolti áron árulja a borát mellé. Nagy élmény lesz a látogatás!

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.11.19. 13:39:38

Bizony úgy érdemes menni, - főleg távolabbról - hogy legyen benne vacsora és borkóstoló is. Meg persze legyen ott Ráspi. Ez már így néhány vásárolt palackkal nem éppen olcsó mulatság, de valóban nagy élmény.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.11.19. 14:46:00

Legközelebb biztosan bele kell férnie, ha arra járok. Tavasz-nyár felé lesz egy kis Burgenland, no meg Sopron, de győzködöm magam, hogy ha nem lesz nagy hó, akár télen is el lehet jutni egy hosszú hétvégére Sopronig, csak kisgyerekkel, hóban, jeges úton nem szívesen indulnék el... De hát időben kell a jó borra nevelést elkezdeni!

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.11.19. 23:16:28

nálunk a két ünnep közti időszak már sopron környékére van szánva, gyerekestül, mindenestül. ráspi éttermével már fixáltam az ebéd időpontot, tehát (első pirospont) akár csak miattunk is kinyitnak. hétvégén ráspival fixálni szeretném hogy akkor bort is kóstolnék. pénzt viszek, egy talicskával :)
süti beállítások módosítása