HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Rózsi és Peti

2007.10.31. 12:00 Palack

Ideje, hogy élménybeszámoló és programajánló után végre legyen sima bejegyzés is Prisztóka Tibor borairól. Lássuk mit tudnak kiszakítva megszokott környezetükből, távol a szülői háztól.

Az emlékek persze biztosan közrejátszanak, ám ez nem is baj. Szerintem a bor személyes élmény, az az igazi, ha látjuk mögötte az embert, aki csinálta. Márpedig ezek a borok ilyenek: kezdetnek nézzük csak a kézzel üvegre írott-rajzolt "cimkéket." Egyedi, mégis egységes. Játékosan komoly.

Akárcsak a vincellér, akit pincéjében a murcik kóstolása közben, cseppet megszédít a gáz, és ezt a gyenge pillantot kihasználva megrohanja védtelen borászunkat a múzsa. Ilyenkor papírra vet néhány sort, amit két bora ismertetése után én nem átallok (természetesen az ő tudtával) megosztani olvasóimmal.

Krém Rózsi Cabernet Sauvignon 2006

Pirosas, karamellás, téglás, opálos szín. Darabos hömpölygés, szép lassan indul el, sűrű csíkokban. Beleszagolva nekem rendkívül vonzó: intenzív, csupa jó emléket ébresztő illat. Mintha újra gyerek lennék. Mondjuk, karamellás, málnaöntetes foltos (fele kakakós, fele sima) házi piskóta. Vagy egy különleges cukorka, amit egy ritkán felbukkanó nagybácsi hozott távoli földről, amiről eddig hírből sem hallott az ámuló gyermek. Vagy egyszerűen nagymama vegyes szörpje egy kis teával. Az egész kellemes nosztalgiázás mögött pedig időnként felsejlik egy komolyabb földes, ásványos villanás is.

Szájban sem éppen visszahúzódó, félénk a lelkem. Ahogy a neve is ígéri, krémes sűrű teste van neki. Ha már a név, akkor a Rózsi nekem nem csak a színére utal. Előre elnézést a nem ilyen Rózsiktól, de ahogy már írtam, olyan jó értelemben vett tenyeres-talpas. Jó, azért nem tör-zúz, ám nem is egy kecses balerina. Pirospozsgás, nagyszájú - most már nem gyermekkori asszociációk következnek - telt, mégis feszes, gömbölyű, legszívesebben belemarkolnék, beleharapnék. Az illatban ígért piros gyümölcsösség, és némi karamellás édesség szép savakkal egészül ki. A savak lehetnének kicsit játékosabbak, ropogósabbak is, itt is ül a sztereotip Rózsizás. Az alkoholja sem lehet kevés. Finom, hosszú utóízében minden ott van, amiről eddig meséltem, és még valami nagyon egyszerű és fontos. A jóleső kényszer, hogy alig tettem le a poharat, újra felemeljem. Az egyik legjobb sillerozéféle, amit valaha ittam. 6.5 pont.

"Peti-Fleur" 2005

Szép tiszta, tükrös bíbor szín. Viszonylag fürge mozgás. Illatban megint megnyerő, ám egészen másként, mint Rózsi. Gazdag, elegáns. Füstölt nemes érlelt sonka, piros ribizliből és áfonyából készült természetes dzsem. Vadhús. Kész is a remek szarvassült. Aztán eső áztatta avar. Meggyes tejszínes jégkrém. Idővel egyre erősödik a gyümölcsös, fűszeres vonal: érett meggy és málna fahéjas szegfűszeges vaníliáscukorral finoman meghintve. Lehetne még boncolgatni. Mindenestre ilyen vonzó húsos-gyümölcsös illatot kevés borból éreztem.

Szájban kicsit széthúznak a savak, de mihez képest. Talán az illathoz. Nem az a test, amit 75% cabernet sauvignon és 25% merlot alapján várnék, inkább egy kékfrankosra jellemző, de én ezt annyira nem bánom. Az orrban megelőlegezett gyümölcsösség és fűszeresség bizony ott van, a tannin is ott gömbölyödik, ahol kell neki. Jóízű, elegáns, mégis egyenes bor. Szép hosszú utóízében, a korábbi hangsúlyokhoz képest nagyobb szerepet kap az avaros jelleg a gyümölcsök és a tannin mellett. Aztán megint itt van az veszélyes csak még egy kortyot effektus. 7 pont.

Rózsi és Peti is jó ívású, nagyon finom bor. Kétféleképp is lehet őket inni. Ha nem figyelünk oda nagyon rájuk, akkor is jólesnek: csúsznak, mint a veszedelem. Ha pedig még oda is figyelünk, akkor bizony különleges élményben lehet részünk.

Végezetül, az ígért vers, a vincellér sorai:

Szüret táján Nyúl Yorkban

Nézem az őszi szőlőt, pompás szín kavalkád,
legyen a tőkén rizlingem vagy rőt kadarkám,
zöldek, sárgák, kékek, akár a festett képek.

Előrébb vagyok az ősszel,
hátrébb a tavasszal,
hosszabb a téllel,
kurtább a nyárral,
...a pásztor vigyázzon a  nyájjal.

Itt szedem a szőlőt, vagy lopom a napot,
játszom az urat, vagy hagyok csapot-papot.

Pincémben a hegy leve egyre megy, mustból forr a borrá, ereszkedne le a földre,
miből lett és amivé lészen, ....de előtte ...kortyintsam belőle.

Borom íze gyümölcs, nyár,ősz, tavasz zamat, másolja a többit...,
vígat és jót jelent be nékem, míg magam felé döntvén, kortyintom pohárfenéken.

Gondolok rátok is, kik vagytok messze, s közel távol, jönnétek be hozzám !

Jutna bor is tán, mi borom van a pince listán,
s lenne étek, dal , nóta, míg a nap fel nem kél, a holdra virradóra.

Nyugalmat, igaz szót, künn hiába keresek,
nekem itt a völgyben lett e világ kerek.

Egy pohár, újvörös kékfrankos,
jó magyar bor,  nem flancos,
vár ti rátok,
kik voltatok...,
vagytok...,
lesztek...,
a borban barátok...

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 2005 merlot cabernet sauvignon 7 pontos 6.5 pontos szél fiai

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr52195543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása