HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Három szürke barátok

2007.12.07. 12:28 Palack

Eredetileg csak két barátról lett volna szó, azonban az igazi nagy élmény reményében bővítettem a kört. Nem volt baj az első kettővel sem, de valami hiányzott belőlük. Azt hittem biztosra megyek, mert a harmadikat hozzávetőleg egy éve már kóstoltam. Akkor nagyon tetszett. Gondoltam azóta csak szépült, bölcsebb lett. Ám vele sem kerültem közelebb az igazi barátsághoz. Azt mondják a szürkebarát különösen alkalmas a hosszú érlelésre. Ezek a kétévesek mégis a fáradtság jeleit mutatták. Erőre kapnak majd később? Vagy nem ettől az évjárattól kell ilyen csodákat várni?

Bazaltbor Badacsonyi Szürkebarát 2005

Szépen telt aranysárga szín, érdekes módon nem is csíkokban, hanem szinte egyben mozog a pohár falán. Orrban szellőzés elején viaszos, virágos, később túlérett gyümölcsös: talán szottyadt körte. Érdekes, nem feltétlenül vonzó illatok még: állott rumos tea, föld betoncserépben. Közepesen intenzív, és bár nem mindig vonzó, viszont unalmasnak, szokványosnak semmiképp sem mondható.

Hogy szájban jól mutasson, nagyon el kell találni a hőmérsékletét. Hűvösben bezárkózik, még a savai is elbújnak. Majdnem szobahőmérsékleten mutatja meg igazán magát. Érdekes, akár a fajtára jellemző gyógyfüvesnek is nevezhető ízzel nyit. Aztán jönnek a savak, szépen finoman. Talán túlzottan finoman, nem elég szélesen. Az alkohol, mintha kicsit túlnőne a bor testén, pedig van benne húsosság is. Az utóíze kellemes, hosszú, alkoholmeleg. Nem az én kedvenc stílusom, és nekem kissé fésületlen is, de mindenképp van benne fantázia és izgalom. Azonban úgy érzem, már túl van a csúcson, korábban többet mutatott volna. 5 pont

Villa Tolnay Szürkebarát Csobánc 2005

Halvány zöldes, drappos sárga szín, fürge mozgás. Kitöltéskor zsibonganak az apró fehér morzsókák. Illata, ahogy azt a pince boraitól már megszoktam, visszafogott, elegáns, elsősorban ásványos. Csendesen mesél Csobáncról. A szikár talajon egy nő egy kis virág, valaki eldobott egy jókora őszibarackmagot, amin hagyott egy cseppet a gyümölcs húsából is. A távolban mintha karamellás sütemény hűlne egy tornácon.

Szájban egy fokkal intenzívebb az illatánál, ám az elegancia így is megmarad. Harmóniában sem szenvedünk hiányt, mert az orrban elhangzott ígéretek a szájban teljesülnek is. Finom sós ásványosság viszi a prímet, citrusos, barackos, enyhén karamellizált ízvilág. Sűrű, húsos struktúra, kicsit húzós kesernye a végén. A Bazaltborból a csiszoltságot hiányolom, ebből a dinamizmust, az erőt. Cseppet túl csendes, halkszavú. 6 pont.

Bussay Csörnyeföldi Szürkebarát 2005

Szintén sápadt sárga, némi zölddel. Kevés csíkkkal, de fürgén mozog. A három barát közül a legvonzóbb, legintenzívebb illat. Joghurtos barack, ananász torta. Friss gyümölcstea. A leginkább gyümölcsös, mégsem tolakodó, hízelkedő.

Szájban is a legnagyobb. Nem olyan húsos, viszont jóval szélesebb és magasabb. Sokkal több erő van benne. Talán leginkább a dinamikus savakat hiányoltam az előzőekből. Benne megvannak. Viszont a határozott nagyratörő struktúra mögül hiányolom az igazi mélységet. A szép savakat kellemes gyümölcs aromák követik. Beleharaptunk a joghurtos gyümölcstortánkba, ebben nincs hiba. A rafinéria, a csavar azonban elmarad. A torta után, szép hosszú kesernye jön, és ezzel vége. Ismét maradt hiányérzetem. Azért biztos 6 pont.

Hosszú és izgalmas élményekkel teli út áll még előttem az igazi szürkebarátságig.

Palack főoldalra!

2 komment

Címkék: balaton 2005 bussay zala laposa pinot gris 5 pontos 6 pontos villa tolnay

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr24243179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vf · http://borvirag.blogspot.com 2007.12.07. 23:06:11

vannak dolgok, amiket nem hiszek el. a laposa 2005-ös szürkebarátot már drafba megírtam, a tolnayt vasárnap bontom, ezért nincs még postolva, együtt akarom ugyanis. nálam a laposa ennél kicsit (6 pont) jobban szerepelt, de valahogy így kezdődik a leírásom: \\\"nem éreztem illatot. Node, mondok, ásványvíz ez, nem isszák olyan hidegen a bort. Így térültem-fordultam, szeltem kis sajtot, friss házi kenyeret, kerítettem vajat és lekvárt, fügés balzsamecetet, elment vele vagy fél óra, aztán a gyerek is lefürdött, ágyba került, az is volt egy másik fél. Mire visszatértem a pohárhoz beleköltözött a bazaltorgona.\\\"
A Bussay egyelőre még pihen...

vf · http://borvirag.blogspot.com 2007.12.09. 21:38:55

végül csak 5 pontos lett mindkettő...
süti beállítások módosítása