HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

A borfesztivál

2007.09.12. 00:43 Palack

Szokták mondani, hogy mindenki kint van, aki számít. Azért ez csak részben igaz. Mindenki, akinek megéri vagy megengedheti magának. A kis kézműves pincék jellemzően nem itt találhatók meg, de ez nem is erről szól. Itt a jó értelemben vett mainstreamnek kötelező a részvétel.

Két délutánt és hozzá tartozó estét szántam a legnagyobb magyar borfesztiválra. Délután kiválóan lehetett kóstolni, megfelelő volt látogatói létszám is. Aztán este kiválóan lehetett inni, főleg, hogy addigra már a kóstolástól megengedőbb hangulatba kerültem a tömeggel szemben is.

Néhány élmény, ami minden külső tárolóeszköz nélkül megmaradt.

Fehérek.

Laposáéknál szokás szerint minden nagyon rendben volt. Csupa hatos bor, várt valaki mást az évjárattól? A sok jón belül is leginkább a Juhfark és a Kéknyelű válogatás volt emlékezetes.

A Kreinbacher Öreg Tőkék 2005 finom volt, de nem vett le a lábamról. Hasonlóképp a Szent Margit Olaszrizling is és sem. Kezdem azt gyanítani, hogy az ő boraik nekem nem jönnek be fesztiválbornak. Mert, ha több időt szánok rájuk, akkor mindig jobb az eredmény.

St.Andreáéknál megkóstoltam az Örökké-t, ami hét fehér fajta házasítása. Nagyon sokat szépült június óta, ha így folytatja, nomen est omen dícsérő közhelyek céltáblájává válhat.

A Bortársaságnál volt nem kevés fehér. A hatos Légli Landord már most nagyon szép, az egyik legjobb magyar Chardonnay lehet. A 2005-ös Figula Szilénuszt nem találtam különösebbnek, főleg, ha az árát is nézem. A szintén ötös Villa Tolnay Olaszrizling sem győzött meg, de ott már inkább éreztem valami rezdülést. Alighanem nyugodtabb körülmények, több idő kell neki. Ő sem egy versenybor. A 2006-os Heimann Viona nagyon kedves, de én ennyiért már több fineszt várok.

A móri Maurus Pincét (Kamocsay Ákos ifj.) még érdemes lesz figyelni. Kellemes Rajnai rizlingjük van 2006-ból, és a 2005-ös Ezerjó is sokat fejlődött tavaly óta. Férfias savakban nincs hiány, de én ezt nem szoktam bánni.

A Weingut Anselmann Rizlingjei - Classic és Spätlese üdítőek és nagyon finomak voltak. Pont olyanok, mint amit vártam. Az IFDT-nél kóstoltam egy nagyon komoly Chardonnay-t 2003-ból, azt hiszem a Dufouleur Meursault volt az. Szívesen innék gyakrabban ilyen borokat, de ennek egyelőre - és lehet, hogy bármeddig - objektív akadályai vannak. Próbáltam volna hozzá kóstolni valami jó magyar chardonnay-t, de csak Malatinszky Noblesse-e jutott eszembe, abból viszont csak 2006-os volt, így nem lehetett sportszerű a verseny. Nem is volt.

Adtam egy újabb esélyt a 2006-os Rókusfalvy Sauvignon Blanc-nak, többször is (pl és pl)dícséretet kapott már. Én most sem találtam benne különösebbet, a melette lévő Juliusvin ugyanilyen fajtájú és évjáratú bora nekem jobban bejött.

Aztán végre ittam egy Bukolyi bort, ami igazán ízlett. Eddig nem volt szerencsém a Buttlerekkel, ám most a Pinot Blanc 2005 végre bizonyított.

Az emlékképek alapján a legjobb öt (ezen belül már nem rangsorolok):

  • Buttler Pinot Blanc 2005
  • Dufouleur Meursault 2003
  • Laposa Kéknyelű Válogatás 2006
  • Légli Landord 2006
  • St. Andrea Örökké 2006

Vörösek.

A 2005-ös St. Andrea Áldásra talán nem véletlenül írja a forgalmazó is, hogy most hosszabb érlelési időt kér. De az is lehet, hogy neki is kellett volna második esélyt adni, mint a Tóbérc Kékfrankos 2005-nek. Elsőre nem találtam különösebbnek, de alighanem velem volt a baj. Másodszorra izgalmas és sokrétű volt.

Ez már a Bortársaságnál volt, ahol egyebeket is megvizsgáltam. A Szemes Kékfrankos 2006 egy nagyon korrekt jóívású kékfrankosként mutatkozott be - még úgy is, hogy nem éppen jó helyre került a sorban. Előtte az ötös Bock Syrah-t kóstoltam - nos, ez viszont az igazi versenybor. Fél deci is lehengerlő, nagy és tartalmas. És mellékesen finom is.

A fesztivál legdrágább kóstolása végül Malatinszky lett. A Kúria Szűretlen Cabernet Franc 2003 kedvezményes áron 13 jegyért. Mégsem panaszkodom, mert az egyik legjobb is volt, ha nem a. Minden, amit egy komoly, férfias, intelligens villányitól elvárunk és beleképzelünk. Persze nem nekem ízlik egyedül. Régebben a Cabernoir nyújtott már nekem hasonló élményt a Várban.

Nyilván kóstoltam Ráspit is. Az ötös Kékfrankos Selection gyönyörű folytatása pince egyedi kékfrankos vonalának. Kecses elegancia, gyümölcs, virágok, finom játékos savak, és végtelen lecsengés. Aztán a Zweigelt 2004 egy külön világ. Könnyen lehet, hogy Józsink nem teljesen a levegőbe beszélt, mikor Etyeken, azt mondta, egy-két év múlva ez lesz a világ legjobb Zweigeltje. Persze, azt ő is hozzátette, ebben az is segíthet, hogy csak a labancokkal kell felvennünk a versenyt. Ezt leszámítva elég az országos bajnoki cím. Meg amúgy sem sokan veszik komolyan ezt a fajtát, pedig.

A Sebestyén Grádus 2004 kicsit zárkózott volt illatban, ízben viszont hozta formáját. Bár nekem most is inkább trendi, mint szekszárdi. A 2006-os Indigó - bár nem akar világbajnok lenni - nagyon jó kis zweigelt.

Még néhány kellemesnél emlékezetesebb vörös korty. Dula Gőzmalmosi Kékfrankos 2000. Meglepően élénk, de már lekerekedett, nagyon finom frankos. Gál lajos Péter Bora még mindig egy elgondolkodtató, sok figyelmet érdemlő, komoly házasítás. A Demeter XY mindig jó. A Vida Cuveé is a legjobbak közé való.

Biztos van, amit elfelejtettem megemlíteni, de van mentségem. Amatőr módon nem jegyzeteltem, és nem is köptem. Ezt inkább csak másnap bántam, de akkor sem túlzottan.

A vörös töp ötös (szintén sorrend nélkül):

  • Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2003
  • Bock Syrah 2005
  • Ráspi Zweigelt 2004
  • Ráspi Kékfrankos Selection 2005
  • St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2005

Rossz bort bizony nem sikerült innom, jövőre elég lesz a két nap?

Palack főoldalra!

3 komment

Címkék: fesztivál kóstoló a borfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr56162241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2009.06.04. 11:31:50

helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :)

Palack · http://palack.blog.hu/ 2009.06.04. 11:52:13

@musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Vagy félreértettem a kérdést?

musi 2009.06.04. 15:17:24

@Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta hogy ajánlotta a postot a szerkesztők felé, hogy kitegyék a Főoldalra. De most hogy belegondolok, lehet hogy nem is a blog.hu-n volt ez :D
süti beállítások módosítása