HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Szél fiai

2007.08.30. 00:30 Palack

A Borbarát magazin nyári számában igencsak dícsérték a Szél Fiai Cellárium borait, a borászt pedig (maguk közt) elnevezték "nyúli Ráspinak." Ahogy az egyszeri mesehősnek, nekem sem kellett több. Fogtam a Google-t, és rákerestem a szél fiaira. Nem is harmadszorra, hanem iziben szerencsével jártam: első találatként ott virított a honlap, amit kerestem.

Rövid nézelődés után jött is a zseniális terv: végre egy hely, ahol két legyet üthetek egy csapásra. Egyszerre mehetek bortúrázni és családi kirándulni. Borpince, borász, vendéglő, fogadó, családi szobák, kert, játszótér, medence, focipálya. Ki sem kell mozdulni innen és minden adott. A közelben pedig többek közt Pannonhalma, vagy Csesznek Vár. Ezek valóban mind kiválóan ott voltak, azonban most térjünk át az ételekre és főleg italokra.

Az étterem deklaráltan a slow food jegyében működik. Hangsúlyozzák, hogy az igen széles választékot kínáló étlap szinte minden fogása frissen készül. A pincérek pedig oly lelkes követői e jeles mozgalomnak, hogy meglátásom szerint letették a slow drink mozgalom alappilléreit is. Volt pillanat, mikor komolyan hittem, hogy a rendelés leadása után indult valaki Pannonhalmára a friss Bencés likőrért, esetleg České Budějovicébe a Budweiserért. A kihozott ételek azonban általában igazolták a rájuk szánt időt: nekem sikerült úgy válogatnom az ott töltött két nap során, hogy a nem rossztól eljutottam az emlékezetesen jóig. 

Első ételem gyakorlatilag hagymás rostélyos és sztrapacska merész párosítása volt. Jól esett, de nem volt benne semmi különleges, és megkóstolva sem éreztem igazoltnak a szokatlan párosítást. A nyúli sárkánylyuk bélszín és szűzpecsenye csíkokra vágva, fűszeres paradicsomszószban párolva két méretes tócsni közé rakva. Ez már nagyon ízlett, még az is felmerült bennem, hogy ebéd után vacsorára is ugyanezt kérem. Aztán győzött a kísérletező kedv, és bizony nem bántam meg. A törkölytüzes hátszín gorgonzolás vargányagombás csuszával felejthetetlen volt. Tökéletes harmónia és ízélmény. Minden a helyén, a receptet meg valahogy meg kell szereznem.

A pincelátogatás volt a lényeg, és valóban. Prisztóka Tibor (Szél Fia, fogadós, vincellér) tökéletes vendéglátó borász. Őszinte, lelkes, szórakoztató. Nem kevés tételt kóstoltunk, ám mindegyiknek megvolt az érdekessége. Ezeknek a boroknak egyénisége, személyisége van. Néhány emlékkép. Rizling válogatás 2006 - illatra meg nem mondanám, hogy olaszrizling inkább rusztikus mindentbele fehér, ízben pedig szinte furmintos gazdagság, ásványosság. Szemelt Rizling 2006 - túlérett gazdagság és az a ritka édes érzet, ami jól áll a száraznak (Borbarát 4 csillag). Elegáns, csiszolt, a rizling egyik legszebb arca. Volt két botrityses rizling is: egy száraz 2004-ből és egy édes 2006-ból. Ezek is a fajta teljesen különböző lehetőségeit, arcát mutatták meg. Aztán a Krém Rózsi egy fajta rozé/siller értelmezés, szintén egyedire hangolva. A név sok mindent elmond: krémes, pirospozsgás, gyümölcsben, alkoholban, ízben gazdag bor. Nagydarab, kicsit tenyeres-talpas, de kicsattan az egészségtől, kívánatos. A Merlot változat nekem jobban ízlett, mint a Cabernet Sauvignon.

Vörösek. Cabernet Sauvignon 2004 - a gazda kedvenc bora. Nem hibáztatom érte, remek bor. Érett, kerek, elegáns. Nekem kicsit túl negédes, mint a jobb CS-ok. Az én favoritom a 2005-ös Merlot. A Borbaráttól négy csillagot kapott, ezzel teljességgel egyetértek. A borász megkérdezte, érezzük-e benne a negro sötét oldalát. Hát, meg nem mondtam volna, hogy erről a borról volt szó. Nagy szívfájdalmam, hogy nem hozhattam haza legalább egyet, mert már annyira kevés van belőle. Végül három hordómintát is kóstoltunk. A 2006-os Merlot és Cabernet Sauvignon is kiváló, nagyon szép borok lesznek. Második kedvencem egy új kísérlet volt. Az eddig említett vörösök Fertőrákosról vásárolt szőlőböl készültek. A vincellér úgy érezte, ideje kipróbálni a nyúli kékszőlőt is. Így helyi kékfrankos alapon is készült egy hordó, ami a fajta, és a terület legszebb adottságait egyesíti. Markáns, kerek, gyümölcsös, ásványos. Alig várom, hogy újra megkóstoljam.

Most már csak vissza kell menni Nyúlra. (A képek a honlapról származnak.)

Palack főoldalra!

2 komment · 1 trackback

Címkék: étterem pincelátogatás szél fiai

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr69151614

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://greenenergy.in.ua 2018.02.06. 02:48:53

Hanzis Geschichte, Teil I. - Nur ein alter Stern ist ein guter Stern

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudás J. · http://jdudaas.extra.hu/ 2007.09.11. 23:21:15

Mindenkinek bátran ajánlom, akinek pihenésre, szállásra, jó étkekre, jó borokra támadna gusztusa.

Prisztóka Tibor · http://winecellarinn.hu 2007.10.28. 10:30:43

Kedves Palack, és minden Kedves Bloglátogató !
Íme a "Törkölytüzes Szürkemarhatokány Vargányás Csuszatésztával" nevű ételünk receptje.
Előkészítés:
Dijoni mustárban frissen őrölt vegyes borsot,zúzva fokhagymát, rozmaringot,citromos kakukkfüvet elegyítek, az egészben hagyott,tisztított hátszínt ezzel vastagon bedörzsölöm, tároló edénybe teszem, olajjal leöntöm, és hűtőben egy hétig érlelem.
Felhasználáskor a húst vékonyra csíkozom, és kevés forró vajon, minden egyéb fűszer nélkül (só sem kell hozzá) vegyes erdei gombák és vágott petrezselyem hozzáadásával hirtelen megsütöm. Dobunk rá bőven olasz gorgonzola sajtot és felöntöm egy kis szőlőpárlattal, amivel azt meggyújtva, a sajtot ráflambírozzuk a húsra.
Ha nincs otthon finomított törköly, akkor finom konyak is alkalmas a célra, de a húzós, kesernyés törkölypálinka kerülendő, mert tönkreteszi az étel ízét. A ráolvasztott sajttal a húst még összepárolom, kevés tejszínnel és kevés rizling válogatás borocskámmal beállítomk a mártás sűrűségét.

Közben vékonyra szelek jóféle vargányát, szálasara vágok hozzá egy kis mediterrán fehér hagymát, vajon megpirítom, aprított petrezselyemmel, és néha meglocsolom egy kevés fehér borral (Szél Fiai Cellárium, Olaszrizling Válogatás ) 2006) majd teljesen lepirítom. Ha kész, akkor tejszínnel és a rizling borommal összepárolva készítek egy vargányás tejszínes boros öntetet.

A kifőtt csuszatésztát kicsinty megpirítom kockázozz és kisütött füstölt kolzsvári szalonna zsírjában, szigorúan a szalonnával együtt, majd amikor kész, összeforgatom a vargányás tejszínes boros önetettel, hogy jó tocsogós, szószos legyen.

E mellé tálalom a a törkölytüzes tokányt, és minő GASZTORBRUTALITÁS, ehhez a jóféle étekhez én a 2006-os Szemelt Oalszrizling boromat kortyolgatom....

Ha ez a bor nem elérhető, akkor válasszunk hozzá testes, kishordós érlelésű, ásványos, fűszeres és karakteres fehérbort, példáúl Bussay Szürkebarát Válogatás 2005 (nem édeskés), vagy Figula Rizling vagy Szürkebarát Válogatást 2002-ből. Nálam még van belőle...

Jó Étvágyat Kíván a Gazda, Tibor apátok
süti beállítások módosítása