Bőrös pecsenye tejszínes hagymás csicsókával
Itt az új zöldség megismerése volt a lényeg, a húst csak köretnek készítettem hozzá. Nemrég próbálkoztam először az édesburgonyával is, de az csalódást okozott. szerintem sokkal inkább sütőtök, mint krumpli. Túl édes, és széteső. Persze, lehet, hogy az alapanyag nem volt a legkiválóbb. Viszont most kipróbáltam egy másik krumpliközeli zöldséget, és ő hozta azt, amit az édesburgonyától vártam. Olyan krumplis, mégis más, édesebb. Ám nem túlzottan, és tartása is van még.
A pecsenyéhez:
- bőrös sertéskaraj szeletek
- méz
- angol mustár
- olívaolaj
- kömény
- só
- bors
A csicsókához:
- csicsóka
- vöröshagyma
- fokhagyma
- olívaolaj
- tejszín
- füstölt sajt
- só
A húst néhány órával a sütés előtt bepácolom. Olívaolajat elkeverek mézzel és mustárral, beleteszem a köményt, sót és borsot is. A szeleteket kicsit klopfolom, a bőrüket bevagdosom, majd beleforgatom a pácba. Néhány órát pihenhet a hűtőben.
Ha már itt az idő, a csicsókát meghámozom (nem olyan vészes, mint első ránézésre) majd vékonyabb hasábokra vágom. A vöröshagymát is hasonló méretűre szeletelem. A fokhagymát durvára vágom. Kevés olívaolajat teszek egy tűzálló tál aljára. A csicsókát és hagymákat beleszórom, öntök rá még egy kis olajat, zúdítok rá némi tejszínt, és az egészet összekeverem. Beteszem 200 fokos sütőbe, majd ha elkezd száradni megszórom frissen reszelt füstölt sajttal. Ha elkezd pirulni a sajt, kész is van.
Közben ne felejtsük el kisütni a karajszeleteket. Kevés olajon, serpenyőben sütöttem, előtte a pác nagyját leszedtem, hogy ne égjen rá. A képen még látható egy csepp maradék csicsóka, amit simán karikára vágva a pecsenyezsírban sütöttem ki. Bizony, még úgy is finom.
Utolsó kommentek