HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

4 x 4 Tokaji Furmint - harmadik négyes

2007.11.04. 23:28 Palack

Ez a négyes ígérkezett a legegységesebbnek, már a tervezéskor ezt vártam a legkiegyenlítettebb csoportnak. Két Királyudvar tétel: a birtokbor, illetve az új szelek egyik képviselője a Sec. A Királyudvar Furmint egyik kedvencem pár éve. Komoly, tartalmas anyag, még elérhető áron. Azonban a 2005-össel valami történt: eleinte ízlett, aztán volt olyan, ami teljesen szétesett, volt, ami csak épp megöregedett. Itt a lehetőség a visszatérésre. A Sec nem igazán jött be fiatalabb korában: éreztem, hogy szépen össze van rakva, ám nem az én világom. Talán majd most. A Dobogó 2004-es furmintja nemrég tetszett, talán az ötös sem lesz csalódás. A Mandolás régen a kedvencem volt, és még most is úgy tartom, hogy ez a furmint, ahonnan el lehet indulni a komoly felfedezések irányába, és onnan visszatérve sem fogjuk szégyellni, honnan indultunk.

Kezdetnek először vakon kóstoltam meg őket. Az érdekelt ebben a sűrű mezőnyben melyik ízlik legjobban ismeretlenül. Első szippantásokra, kortyokra nagyon egységes volt a kép, nem éreztem olyan nagy különbségeket, mint a korábbi körökben. Persze a Sec-et a maradékcukor elárulta, és a másik háromra is elég határozott tippem volt. Legkevésbé a Sec ízlett, legjobban a Mandolásnak vélt, a maradék kettőből a jobbat a Királyudvarnak tippeltem, és úgy gondoltam, a Dobogó kicsit alulteljesített. Aztán kiderült, hogy bizony nem a Dobogó, hanem a Királyudvar - ezt a kettőt összecseréltem.

Királyudvar Tokaji Furmint 2005

Tükrös, aranysárga, fürge mozgású. Mézes, diós, virágos illat. Már-már túl édes. Félig nyers, édes linzertészta. Aztán egyfajta meleg ásványosság. Nem az a hideg, acélos, Szepsy furmintokra jellemző, hanem valahogy másképp: langyos eső áztatta köves talaj.

Szájban a savak vitézkednek leginkább. Határozottak, tartást, gerincet adnak, ám kerekek, belesimulnak a kortyba. Ízében a dió már méz nélkül, helyette őszibarackhéjjal, almával, körtével, és a már említett linzertésztával. Egyáltalán nem vastag, sőt inkább vékony - de azért tartalmas. A savak és a gyümölcs szép magas ívet adnak neki. Lehetne szélesebb is, nem tölti be igazán a szájat, feltör, de nem terül szét eléggé. A tésztás, gyümölcsös íz, nem elég dinamikus, kissé unalmasan csordogál. Közepesen hosszú, nem túl intenzív, lecsengése van. 5 pont.

Királyudvar Tokaji Sec 2005

Ránézésre szinte ugyanolyan, mint testvére, talán a mozgása egy cseppet lomhább. Orrban ugyanúgy mézes, diós, virágos elsősorban, ám a mézesség még határozottabb. Már illata is elárulja, hogy nem száraz - csak fél. Ha mélyebbre szagolunk, akkor vakolatra öntött almalé, virágszirmokkal.

Itt viszont szájban is marad a méz és a dió, persze szépen megtámasztva savakkal. De azért olyan érzésem van, mint mikor a nagyobb kasztniba berakják a kisebbnél bevált motort. Ami a sima furmintba elég köbcenti sav volt, itt már kicsit kevés. Megy még, de nem ugrik, meglehetősen lomha. (Volvo V50 1.6) Vastagabb, krémesebb anyag, mint a sima furmint, hasonló barackos, almás, de leginkább körtés gyümölcsösséggel. A szélességgel kapcsolatban nekem itt is hiányérzetem van. Lecsengése is ugyanolyan csak egy számmal nagyobb. 5 pont.

Dobogó Furmint Tokaj 2005

Szintén tükrös, aranysárga, és elég fürge. Illatban is hasonló az előző kettőhöz, csak jóval kevesebb méz van benne. Helyette még több dió, viaszos, meszes ásványos jelleg. Körte héja, érett grépfrút és virágok.

Szájban a leginkább savhangsúlyos, ám szépen kordában vannak tartva. Nem vastag, inkább a magasságra koncentrál. Mintha cseppet szélesebb lenne a királyudvariaknál, de még lenne hova hízni. Furmintos gyümölcsös, sós íz. Az illatban bemutatkozott érett grépfrút, sós leveles tészta utóízével. Szép hosszú, intenzív, kesernyés lecsengés, az eddigi leghosszabb. 5.5 pont.

Oremus Mandolás Furmint 2005

Határorzottan sápadtabb szín, ugyanaz a tükrösség, némileg méltóságteljesebb mozgás. A leginkább hordós illat, ami először zavaró viaszosságként szúrt. Sziklás, hordós - diszkrét gyümölccsel. Körte és mogyoró almaborban párolva.

Szájban talán a legnagyobb ígéret a négy közül. Viszonylag vastag struktúra, nagyon élő savak, amik mennek fel és oldalra is mindenfelé. Tehát a legszélesebb is. Ám a végének még kerekednie kell. Elbírna több gyümölcsöt, így azért kétesélyes a jövője. Most ott vannak furmintos gyümölcsök - eléggé a háttérben - és virgonckodnak  szép savak. A hordó kerekített már rajtuk, azonban a palacknak is maradt feladata ezen témában. Csak nehogy a gyümölcsöt is legyalulja majd, mert az már nem lesz jó. Így is a négy közül ez a legjobb. 6 pont.

Ez a középkategória köre volt - bár ebből a Királyudvar Sec igencsak kilógott az árával - ám nekem most sem mutatta meg miért. Az Oremus viszont ismét bizonyított. Ha nem túl drága, de jó száraz furmintot akarunk kóstolni, akkor ő a nyerő.

Az utolsó négyesben pedig ott lesz két nagy favoritom. Az egyik, amiről még év elején azt mondtam magamnak, hogy ez határozottan a legjobb 2005-ös furmint, amit kóstoltam. A másik pedig a testvére, ami néhány héttel később egy vakkóstoló során jobban ízlett, mint korábbi bajnokom.

Palack főoldalra!

2 komment

Címkék: 2005 tokaj furmint dobogó királyudvar oremus 5 pontos 6 pontos 5.5 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr94215637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.12.11. 12:30:32

Már vázlatban van, a héten publikálom.
süti beállítások módosítása