HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Tizenhét vak korty

2007.10.10. 00:41 Palack

 

Olaszrizling vakkóstoló a Maligánban

Már nem egy ilyen hétfő esti kóstolón voltam a Maligán borétteremben. Csalódnom még sosem kellett, mindig voltak nagyon szép izgalmas borok, új felfedezettek a sorban. Általában egy fajta nem kevés reprezentánsát lehet kóstolni, sorban hozzák a becsomagolt palackokat: 16 - 19 tétel szokott lenni. Kapunk pontozó lapot (100 pontos rendszerű), amit a végén beadunk, majd kisvártatva megkapjuk az összesített eredményt.

Természetesen, itt is érvényes a vakkóstolók minden előnye és hátránya. Jó, hogy előítéletek vagy elfogultság nélkül ízlelgetjük a borokat. Érdekes tippelni, aztán dicsekedni, hogy ráhibáztunk vagy elhallgatni, hogy mellélőttünk. Érdekes, mikor lehúzunk egy bort, aminek ízleni kellene. Érdekes, mikor ízlik egy bor, aminek nem kellene. Érdekes összehasonlítani a saját véleményünket a többiekével, és az összesített eredménnyel. Rossz, hogy egy kis kóstoló mennyiségből kell megítélni viszonylag rövid idő alatt egy bort. Nehéz visszaemlékezni a tizenötödik tételnél a harmadikra, és igazságosan pontozni őket. Kemény sorsa van szegény boroknak és bírálóiknak.

Most hétfőn olaszrizling nap volt - muszáj volt mennem. Tizenhét villanásban leírom a benyomásaimat (a kóstolás sorrendjében), a pontot, amit én adtam, illetve az átlag pontszámot.

Juhász Testvérek 2006. Illata olyan, mint egy kicsit fáradt furminté, löttyedt körte. Szájban viszont élénk savak, az alkohol és a sav kissé kilóg, nem elég a gyümölcs. Van valami nem kellemes mellékíze is. Nálam 65 pont, átlagban 72 pont.

Sebestyén Pince 2005. Visszafogott ásványos illat. Szájban csiszolt, de valahogy kevés. Semmi különös. Nálam 68 pont, átlagban ugyanennyi.

Gere Attila 2005. Kénes, szinte büdös. Vizes, üres korty, mellette karcos savak. Nálam 55 pont, átlagban 65 pont.

Tiffán Ede és Zsolt 2005. Parafa kiszellőztetése után túlérett illatok. Lehet, hogy baj volt a dugóval, mert oxidált ízjegyek jöttek a fa és a kemény savak mellé. Nálam 55 pont, átlagban 64 pont.

Losonci Úrráteszi 2005. Szinte színtelen, illatban körte és fa. Komoly savak. Íze alapján akár chardonnay is lehetne. Nálam 65 pont, álagban 74 pont.

Borbély Családi Pincészet 2005. Ásványos, picit gyümölcsös illat. Szájban jól indul, de nincs íve. Csak egy savanya íz marad, de legalább az sem sokáig. Meglepően rövid. Nálam 67 pont, átlagban 73 pont.

Tamás Pince 2005. Illatban olyan, mint az előző, szájban viszont. Intenzív szép íz, játékos savak. A végén kicsit felhangosodik az alkohol, de így is kellemes lecsengése van. Lehetne benne több gyümölcs. Nálam 80 pont, átlagban 78 pont.

Bajnóczy Szentgyörgyhegyi 2005. Nagyon kedves, meleg, trópusi gyümölcsös, mézes, édes illat. Ízben is jönnek ezek a gyümölcsök, de citrusosabb hangsúllyal. Lehetne hosszabb és hiányoltam az ásványos izgalmat. Nálam 85 pont, átlagban 81 pont.

Laposa Szentgyörgyhegyi 2005. Gyümölcsös, mandulás illat. Sav rúgkapál, még kerekednie kell. De valami szép is lehet belőle, mert van mögötte elég gyümölcs. Nálam 83 pont, átlagban 76 pont.

Tamás Pince 2004. Ásványos, köves, finoman fás illat és íz. Szép gyümölcsösség egészíti ki. Az eddigiekhez képest nagyon elegáns. Nálam 88 pont, átlagban 84 pont.

Laposa Szentgyörgyhegyi 2004. Szép gyümölcsösség, finom ásványosság illatban és ízben is. A végén pontosan érkező remek kesernye. Nálam 85 pont, átlagban 80 pont.

Tiffán Ede és Zsolt 2003. Illatban főleg kicsit állott almahéj, érett jegyek. Ízben cseppet túl cukorkás, alkoholos. Nálam 80 pont, átlagban 76 pont.

Légli Banyászó 2003. Ismét visszafogott gyümölcsösség és ásványosság illatban, az eddigi legelegánsabb előadásban. Ízben az illathoz képest kellemes meglepetés, hogy a vártnál teltebb, kerekebb, még többet ad. Nálam 88 pont, átlagban 85 pont.

Tamás Pince 2003. Illatban ásvány, gyümölcs és fa szép egyensúlya. Kicsit alacsony az íve, sokat dobna rajta, ha magasabb lenne. Meleg ízvilág, szentandreás. Nálam 85 pont, átlagban 87 pont.

Tamás Pince 2002. Folyton változó izgalmas illat. Gyümölcs, konyak, almalé, virágok. Ízben is minden ott van, de nem nyomul. Nyílik, változik. Több figyelemre van szüksége. Nálam 87 pont, átlagban 79 pont.

Laposa Somlai 2002. Gyönyörű illat, mézes, hársas, köves. Ízben is minden ott van a helyén. Dinamikus, szép. Az eddigi legjobb, legharmonikusabb. Ez lenne 2005-ös Laposa Somlai? (Majdnem, csak három évet tévedtem.) Nálam 90 pont, átlagban 80 pont.

Borbély Családi Pincészet Késői 2003. Kedves, friss édes. Illtaban kicsit szerény. Jó inni. Nálam 83 pont, átlagban is.

Az összesített lista első hat helyezettje:

  1. Tamás Pince 2003
  2. Légli Banyászó 2003
  3. Tamás Pince 2004
  4. Borbély Családi Pince Késői 2003
  5. Bajnóczy Szentgyörgyhegyi 2005
  6. Laposa Szentgyörgyhegyi 2004

Az én első hetem:

  • Laposa Somlai 2002
  • Légli Banyászó 2003 és Tamás Pince 2004
  • Tamás Pince 2002
  • Bajnóczy Szentgyörgyhegyi 2005, Laposa Szentgyörgyhegyi 2004, Tamás Pince 2003

Összeségében gyenge kezdés után, igen jó borokat kóstolhattunk. Lehetett volna még emelni a színvonalon, hiányoltam egy-két könnyen elérhető tételt (pl. Laposa Somlai 2005, Györgykovács Somlai 2005, Villa Tolnay 2005), ám így is kiváló sor volt.

Az is nagyon szimpatikus volt, hogy a végén vissza is lehetett kóstolni - ez nem mindig van így. Érdekes volt a jegyzeteket ellenőrizni, már látva a felfedett borokat. Sőt, még vásároltam otthonra is négy palackot további ellenőrzés céljából.

Palack főoldalra!

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling kóstoló vakkóstoló

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr99191814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.