HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Bazalt fivérek

2007.08.08. 23:06 Palack

Két fiú, akik igen különbözőek, mégis van bennük valami közös. Nem hasonlítanak egymásra, mégis vannak közös vonásaik. Hátszéllel indul mind a kettő nálam, háromszorosan is. Somló jelenti az első jó pontot. Olaszrizling - megvan a második előny. Laposa illetve Györgykovács: a kiváló eredmény szinte biztos. Aztán valóban - szerintem tárgyilagosan, vakon is ugyanez lenne. 2005-ből eddig nekem a két legjobb rizling.

Bazaltbor Somlai Rizling 2005

Laposáék nagy kedvenceim. Egyszerűen azért, mert pont olyan borokat készítenek, amilyeneket én szeretek. 2005 tavaszán kóstoltam első boromat tőlük: ennek a bornak a 2003-as évjáratát. Nagy élmény volt betévedni badacsonyi pincéjükbe is akkor nyáron: kóstolni a kiváló borokat, hallgatni a nyílt és őszinte borászt a borairól, családról. A kilátás sem utolsó: a pincéből kinézve a Balaton kékje teszi már-már giccsessé az élményt. Szeretnék még visszatérni oda. Most azonban a borhoz.

Sápadt aranyszín, elég fürge mozgás. Telt, mosolygós illat. Gyümölcs saláta: dominánsan lédús grépfrút és puha őszibarack szeletelve, kissé cukrozva és frissen facsart citrommal meglocsolva. Aztán van egy kis virágillat, végül némi friss - semmiképp nem rothadó - avar. Éppen kezdődik csak az ősz - a nap még kellemes meleget áraszt, de már nem perzsel. Szájban semmiképp nem vastag, mégis méltó folytatása az illatnak. A gyümölcs salátából már inkább a grépfrút kerül előtérbe, és az avar ígérte ásványosság is hangsúlyosabb, de ez korántsem baj. A "szép savak" szókapcsolatot nem egy bor hátcimkéjén olvashatjuk. Bizony ennek a bornak eredetvédett jelzője lehetne. Az nem kifejezés, hogy "szép savak." Meg az sem, hogy "hosszú." Nem akar véget érni. Nem akarja abbahagyni. Még mindig itt van. Még mindig. Na, mintha most kezdeni halványulni...

Van még egy kiváló tulajdonsága ennek a bornak: jókedvre derít. Ezért (de nem csak ezért) 8 pont.

Györgykovács Olaszrizling Somló 2005

Ugyanakkor kóstoltam első Györgykovács boromat, mint Laposáékét. Emlékezetes olaszrizling kóstolót tartottunk, és ugyanúgy a 2003-as tétel szerepelt. Azóta egyetlen borukban sem csalódtam. Persze volt olyan, hogy nem szólt akkorát, mint számítottam rá, de egy biztos magas minőség mindig adott volt. Ha megkívánok egy somlói bort - és ez nem ritka eset - akkor egy Györgykovács bor biztos jól fog esni. Ez pedig a második legjobb rizling nekem az évjáratából.

Halvány tükrös sárga néha sötétebb villanással. Mozgásra lassabb, mint színe sejtetné, vastagabbnak tűnik. Illata diszkrét, de karakteres. Gyümölcskompót: friss savanykás alma és keményebb körte. Némi virág itt sem hiányozhat, és az egész mögött komoly ásványos érzet, mintha mindezt egy nedves falú bazaltbarlangban tapasztalnánk. Szájban közepesen vastag, és az illathoz méltóan csendesen meggyőző. A kötelező hármas remekre csiszolt harmóniája: gyümölcs, savak, mineralitás. Az elején jön a finom ásványosság egy kis almával, aztán a savakkal együtt szétárad a gyümölcs. A végén a már leginkább grépfrút. A lecsengés itt is hosszú és nagyon szép. A savak természetesen főszerepet játszanak (Somlóról beszélünk, nem igaz?), és ez így bizony nagyon jól van. 7.5 pont.

A Györgykovács bor komolyabb, vastagabb, csendesebb. A Laposa bor dinamikusabb, élénkebb, szabadabb. Az egyik fivér sokat dolgozik, csendes, és mindig jó teljesítmény nyújt. A másiknak nagyobb a hangja, ösztönösen cselekszik, és ezzel talán kicsit előrébb jut. A lényeg, hogy mind a ketten itt vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: 2005 olaszrizling somló györgykovács laposa 7.5 pontos 8 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr52131840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása