HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Hideg szépség

2007.07.18. 23:21 Palack

Dobogó Furmint Tokaj 2004

Durván kategorizálva azt mondhatnánk: vannak a könnyed gyümölcsösségre törekvő, frissen iható, tartályos furmintok, és vannak a komolyabb, nem olyan fiatalon fogyasztandó hordós testvéreik. Még ha ez ilyen egyszerű is lenne, ez a bor akkor is a két irányzat vegyítése hovatovább.

A szőlőt mádi Betsek és a tállyai Palota dülők 30 éves ültetvényeiről szüretelték. Részben hordós, részben tartályos.

Világos aranysárga szín, kényelmesen sétáló mozgás. Illata közepesen intenzív, hűvösen vonzó. Virágos, fás (vanília, pörkölt mogyoró), fémes (minerális?). A hordó nem lóg ki, bár ott van határozottan. Beleszagolva az a benyomása támad az embernek, hogy jól beérett gyümölcsből készült, van egy majdnem mézes vonulat is.

Az ilyen illat nekem bizony bejön, viszont mindig támad egy félelmem is, amit az első korty vagy eloszlat vagy beigazol. A magasra tett lécet könnyű leverni. Szerencsére, azért az íz(lik) nem egyszerűen igen/nem kérdése, vannak fokozatok. Ennél a bornál sem mondhatom egyértelműen, hogy van szájban is van olyan jó, mint orrban, de azt sem, hogy sokkal jobb lenne utóbbiban.

Elsőre mindenképp az kívánkozik ki belőlem, hogy nagyon markáns savai vannak. Olyanok, amire az illat nem igazán készíti fel a kóstolót. Ám ez nem biztos, hogy baj. Nem ez az a bor, ami az egyszeri külföldit vagy kezdő borivót a furmint szerelmesévé teszi. Ám ez nem biztos, hogy baj. A savakat tompítja, szépen kerekíti a hordó vajassága, vaníliás lágysága. Ezen kívül (és ez nagyon fontos) a kemény savgerinc körül ott van egy diszkrét sós, minerális, gyümölcsös (leginkább almás) ízvilág is. Ha ez a vonal komplexebb, cseppet határozottabb lenne, akkor akár igazán nagy bor is lehetne. (Engem gyakorlatlant, még akár somlóiként is be tudna csapni egy vakteszten.) Ám ez biztos, hogy nem baj.

Kortyolgatva, idővel egyre jobban összeszokunk, összecsiszolódunk. Nem egy hízelgő, kedveskedő fajta, de meg lehet tanulni szeretni. Időt kell szánni a megismerésére, megértésére, azonban megéri. Nekem legalábbis megérte, ám ez nem csoda, bizony nem áll távol tőlem ez a stílus. 6/10 pont.

Szólj hozzá!

Címkék: 2004 tokaj furmint dobogó 6 pontos

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr61116388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.