HTML

Palack

Borok, ételek, kóstolások.

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Utolsó kommentek

  • Türkménbasi: Pedig nem is legerősebb borával kezdtél;-) (2010.12.15. 17:21) Szászi I.
  • musi: @Palack: ja nem, azt hiszem én értettem félre a linket. Láttam valamelyik blogban egy hasonlót, és amikor rákattintottam, kiírta... (2009.06.04. 15:17) A borfesztivál
  • Palack: @musi: Szia, a poszt végén szereplő 'Palack főoldalra!' linkre gondolsz? Mert ott egyszerűen csak belinkeltem a saját blogom. Va... (2009.06.04. 11:52) A borfesztivál
  • musi: helo, hogyan kell a "főoldalra ajánlás" linket megcsinálni? :) (2009.06.04. 11:31) A borfesztivál
  • Palack: Borbori, szerényen azt válaszolhatom, hogy már kisiskolás koromban is volt olyan tanítónénim, aki azért nem szeretett, mert tudt... (2007.12.28. 20:24) Költözés
  • Utolsó 20

Pontozás (változott cseppet)

1 pont  - rossz
2 pont  - nem jó
3 pont  - iható
4 pont  - korrekt
5 pont  - jó
6 pont  - nagyon jó
7 pont  - szép
8 pont  - nagyon szép
9 pont  - nagy
10 pont - tökéletes

Tepsis szalonnás krumpli

2007.06.28. 23:02 Palack

korcsolya

Egy jó borozás megágyazásához. Vagy közben. Vagy utána. Aztán lehet még inni egy cseppet. Ha igazán a borra akarok koncentrálni, akkor nem szeretek semmi túl bonyolultat enni. Ezért jó ez az egyszerű étel.

  • krumpli
  • jóféle húsos füstölt háziszalonna
  • vöröshagyma
  • emmentáli sajt
  • vaj
  • tarkabors

A sütőt előmelegítem kb. 225 fokra. A krumplit meghámozom, és ujjnyi vastag karikákra vágom. Kivajazott tepsibe rakom a karikákat. Itt fontos a tepsi és a krumpli aránya. Akkora legyen a tepsi, illetve annyi legyen a krumpli, hogy csak egy réteg kerüljön a tepsibe, nem rakom egymásra a krumplikat. A krumplira szórok egy kis sót, esetleg valami egyszerűbb fűszersót, őrölök rá tarkaborsot. A szalonnát kockákra vagy inkább fél-harmad csíkokra vágom. Minden krumplira jusson legalább egy. Ezután jöhet a karikákra vágott hagyma. Nem vágom túl vékonyra a hagymát, egyrészt, hogy legyen mibe harapni a sütés után is, másrészt mert nincs türelmem hozzá. Ezután is teszek rá még frissen őrölt borsot. Alufóliával lefedem, és beteszem a forró sütőbe.

Ilyenkor szoktam megkóstolni a bort.

Közhely: fontos az alapanyagok minősége. A krumpli legyen szép sütnivaló fajta. A szalonnának legyen tartása. Ha öt perc után leolvad az összes zsír róla, és a krumpli ebben tocsog, akkor annyi. Le kell önteni róla a zsírt, de már nem lesz az igazi. Egy jó házi szalonna épp csak annyi zsírt enged magából, amennyit a krumpli jóízűen felszív. A szalonna összemegy kicsit, de nem csak a hús marad belőle. A sajtnál nekem fontos, hogy emmentáli legyen, az adja meg neki a végső ízt, de itt még nem is tartunk.

Szóval, alufóliával szorosan lefedve sül, amíg a krumpli megpuhul, a szalonna kicsit összetöpped, és a hagyma megpárolódik. Ekkor leveszem a fóliát bekapcsolom a légkeverést, és kicsit megpirítom, hogy a krumpli kívül ropogós legyen. Vigyázni kell, hogy a hagyma közben el ne égjen. Végül emmentáli sajtot reszelek rá jó bőven, és viszateszem, hogy ráolvadjon, kicsit rápiruljon a sajt. Azért is jó az emmentáli, mert ha eleget teszek rá, akkor egy kérget képez a tetején, ami valósággal összetartja az egészet. Így gyakorlatilag szeletelni lehet, mint valami lepényt.

Gyorsan elkészül, ami azért is jó, mert így nem áll fenn az a veszély, mint egy vadpörköltnél. Hogy idő előtt elfogy a bor.

 

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli recept hagyma borkorcsolya szalonna emmentáli

A bejegyzés trackback címe:

https://palack.blog.hu/api/trackback/id/tr26108101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.